Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că moţiunea de cenzură depusă în Parlament împotriva cabinetului pe care îl conduce este o consecinţă a faptului că „unii oameni sunt deranjaţi de eforturile de eliminare a corupţiei”, informează Agerpres.
Sandu a declarat, astăzi, că va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru a răspunde oricărei întrebări venite din partea deputaţilor.
„O să avem tot timpul să discutăm despre aceste lucruri. Din câte înţeleg, se va dezbate şi moţiunea de cenzură. La această moţiune voi merge şi voi da răspunsuri la absolut toate întrebările pe care le au politicienii şi în special deputaţii, dar se pare că unii oameni sunt deranjaţi de eforturile noastre de combatere a schemelor, de eliminare a corupţiei şi de aici au apărut mai multe discuţii. Sunt absolut gata să discutăm, cu argumentele pe faţă, în mod transparent, şi să apărăm poziţia Guvernului”, a afirmat premierul.
De altfel, şefa executivului a anunţat o serie de măsuri sociale care vor fi adoptate o dată cu bugetul pe anul viitor, subliniind că fondurile aflate la dispoziţie sunt mici „ţinând cont de faptul că în trecut s-a furat” din banii publici.
„Cel mai important este să ne asigurăm că banii publici nu se scurg în buzunarele cuiva, că doar atunci o să putem face majorări sensibile pentru cetăţeni atât pe partea de asistenţă socială, cât şi pe partea de salarii. Am prevăzut şi creşteri salariale pentru bugetari în anul 2020, am prevăzut şi creşteri de programe de asistenţă socială, inclusiv indemnizaţia pentru perioada rece a anului noi o creştem de la 350 de lei la 500 de lei (mdl), creşte numărul de oameni care vor beneficia de această indemnizaţie. Propunem să introducem un program nou pentru pensionarii care au o pensie mai mică de 1.500 de lei (mdl) pe lună ca să le compensăm parţial cheltuielile pentru curentul electric. Creştem indemnizaţiile pentru cei care au participat în războiul de pe Nistru şi în Afganistan.
Propunem să creştem indemnizaţiile pentru oamenii cu dizabilităţi. Din resursele pe care le avem sau pe care le putem avea, ţinând cont de faptul că în trecut s-a furat, economia a fost slăbită şi o să ne ia timp ca să o descătuşăm şi să o punem pe un ritm mare de creştere, astfel încât să putem conta pe mai multe resurse la buget. Deci …pornind de la resursele pe care le avem, facem tot ce putem ca să creştem veniturile foarte mici ale oamenilor”, a precizat Maia Sandu.
Premierul de la Chișinău a făcut aceste declaraţii în contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că ia în calcul posibilitatea ca săptămâna viitoare actuala coaliţie de guvernare să piardă susţinerea în Parlament şi, implicit, guvernul condus de Maia Sandu să cadă.