Expoziția personală a unuia dintre cei mai apreciați pictori din România, Ștefan Câlția, numită „Uroborus” și inaugurată pe 1 noiembrie la Chișinău, poate fi vizitată în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei până pe 15 decembrie.
Desenele sunt făcute de Ștefan Câlția la finalul anilor ‘80 ai secolului trecut, iar expoziția „Uroborus” invită publicul într-o călătorie în patru capitole.
Cele patru părți ale aceste „călătorii” sunt, de fapt, modalități de a privi lumea, ce cuprind deopotrivă distrugere și învălmășeală, compromis și minciună, regret și căință, primenire și renovare, sunt structura felului în care trăim, lucrăm, simțim.
Numele expoziției vine de la Uroborus, șarpele care își mănâncă propria coadă, unul dintre cele mai vechi simboluri, iar expoziția devine o călătorie labirintică, care creează cadrul în care vizitatorul intră în dialogul cu spațiul și lucrările.
Ștefan Câlția s-a născut în anul 1942, în orașul Brașov și este absolvent al Liceului de Arte Plastice din Timișoara și al Institutului „Nicolae Grigorescu”, unde i-a avut profesori pe desenatorul Julius Podlipny și pictorul Corneliu Baba. Și-a început cariera expunând în țările blocului sovietic. Discursul său mascat sub metafore și simboluri medievale lăsa să se întrevadă o critică a acelei lumi.
Proiectul este organizat de Muzeului Național de Artă a Moldovei, Galeria Posibilă și Fundația Ștefan Câlția, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național România.