Astăzi, se împlinesc 19 de la moartea lui Gheorghe Ghimpu, deţinut politic în perioada sovietică, revoluţionar, profesor şi fondator al mişcării de eliberare naţională din RSSM, deputat în primul Parlament al R. Moldova.
Gheorghe Ghimpu a fost deţinut politic în perioada sovietică din cauza convingerilor sale naționale românești și pentru participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1972). A fost primul care, la 27 aprilie 1990, a dat jos drapelul sovietic şi a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului R. Moldova.
Gheorghe Ghimpu a decedat la 13 noiembrie 2000, în urma rănilor suferite într-un accident rutier petrecut la 27 octombrie 2000, rămas fără elucidare. Gheorghe Ghimpu și colegul său de asociație Ion Caftanat se deplasau în dimineața zilei de 27 octombrie 2000 spre comuna Târnova, jud. Edineț, unde urmau să se întâlnească cu un grup de veterani de război ai Armatei Române. După 3 ore de drum, la ora 6.30 mașina în care se aflau a fost lovită de un camion.. Versiunea oficială a autorităților de atunci fiind: „după trei ore de drum, la 06.30, din cauze deocamdată necunoscute, Ghimpu a pierdut controlul autoturismului și a lovit în plină viteză un copac”.
În urma impactului Ion Caftanat a decedat pe loc, iar Gheorghe Ghimpu a fost transportat la spitalul din orașul Dondușeni, iar apoi la Spitalul de Urgență din Chișinău, unde a murit câteva zile mai târziu.