La Olănești – R. Moldova a fost restabilit anul acesta, la inițiativa Asociației MONUMENTUM, un monument în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a eroului Aurelian Mihăilescu, ucis de bolșevici în 10 mai 1923, în timp ce păzea hotarul Nistrului lânga pichetul de la Olănești. Ulterior, în 1933 grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, monument care a fost distrus în 1945. Mormântul Căpitanului Aurelian Mihăilescu a fost și el devastat de bolșevici, se arată într-o postare pe Facebook.
Stabilită pentru 28 noiembrie 2019, inaugurarea monumentului restabilit nu va avea loc din cauza consilierilor socialiști, a primarului Iuri Ostaf și a preotului Portărescu Constantin (ultimii doi cu cetățenie română). La indicația consilierilor socialiști, un individ din sat a vandalizat monumentul prin distrugerea tuturor inscripțiilor de pe el și aplicarea unui strat de amestec uscat pentru a mușamaliza profanarea.
Primarul din sat refuză să sesizeze Poliția (fiind indignat că pe monument sunt trecute inițialele unui erou român – Aurelian Mihăilescu), iar preotul a confirmat că a depus cerere la Primărie pentru a împiedica manifestația, deoarece monumentul avea să fie sfințit de un episcop din cadrul Patriarhiei Române. A FOST VANDALIZATĂ ȘI PLACA DIN BRONZ CU CHIPUL EROULUI.
Conform sursei citate, acest monument a fost ridicat în baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern și este avizat de Comisia Monumentelor de For Public.
Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923 a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau răscoala de la Tatarbunar și aducea clandestin armament în Basarabia.
Mai mult de atât, cei de la Primărie au ATENȚIONAT organizatorii că sfințirea monumentului va fi curmată de populația locală, care va ieși la proteste și vor bloca parcul și accesul în sat.
Se așteaptă reacția Procuraturii Ștefan Vodă, a Consiliului Raional Ștefan Vodă, Maria Raileanu, a Ministerului Culturii, a Ambasadei României la Chișinău, Primăria Olănești, Academia de Științe și a altor instituții de pe cele două maluri ale Prutului, „care nu sunt indiferente la aceste acte de barbarie și profanare”.
Mai multe poze: