De această părere este expertul pe probleme de politică externă, Victor Chirilă, care a analizat interviul oferit recent „Europei Libere” de către noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.
Chirilă subliniază că „pragmatismul fără verticalitate se numește oportunism” și îi reproșează ministrului că nu a spus lucrurilor pe nume atunci când a fost recent la Moscova, însoțindu-l pe premierul Ion Chicu, în prima vizită a acestuia de peste hotare, pe care a motivat-o în felul următor: „Vizita aceasta trebuia să fie făcută și de fostul prim-ministru și, mai mult decât atât, Moscova a așteptat această vizită a dnei Sandu în Federația Rusă, în calitate de prim-ministru. Soarta a făcut în așa fel că, între timp, schimbându-se guvernul de la Chișinău, calendarul vizitei propus de Federația Rusă a rămas în vigoare. Doi la mână: luând în considerare faptul că prima felicitare oficială pe care a primit-o dl prim-ministru Ion Chicu a fost din partea omologului său rus, a adus un argument în plus pentru a onora calendarul vizitelor și totuși a merge la Moscova pentru a avea discuții la nivel de șefi de guverne cu partenerii noștri din Federația Rusă”.
Vedeți mai jos comentariile lui Victor Chirilă vizavi de răspunsurile oferite de ministrul Aureliu Ciocoi:
„1. Aveți dreptate, avem nevoie de o relație pragmatică, realistă și echitabilă cu Rusia. Însă, cum poate ea fi echitabilă și pragmatică, atunci când Rusia ne violează, timp de trei decenii, suveranitatea și integritatea natională? Prin urmare, din punctul meu de vedere, în relația cu Rusia ar trebui sa fim nu doar pragmatici, ci și verticali. Să solicităm constant retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul nostru și transformarea actualei misiuni de pacificare într-o misiune europeană de observatori civili. Ați fost, însă, recent la Moscova și ați tăcut mâlc…
2. Ați vorbit despre neutralitatea R. Moldova, dar ați uitat să spuneți că aceasta neutralitate este fictivă, pentru că Rusia și doar Rusia o sfidează de trei decenii. Din nou, ați fost la Moscova și ați tăcut mâlc…
3. Ați vorbit despre merele care sunt atât de importante în relația noastra cu Rusia, însă ați uitat să pomeniți că în relația noastră cu Rusia securitatea noastră naționala, amenințată nu o dată de aceasta din urmă, reprezintă subiectul central. Ați cerut oficialilor ruși să înceteze manevrele militare în zona fe securitate? Nu! Din nou, ați tăcut mâlc!
4. Ați vorbit despre necesitatea ca diplomații noștri să fie apartinici. Apartnici nu înseamnă, însă, apolitici. Nu puteți să le interziceți diplomaților să aibă propriile lor opinii asupra vieții politice. Sau poate vreți să faceți din diplomați un fel sclavi ai puterii, anihilând orice gândire liberă care a mai rămas în minister? Diplomații nu sunt „robocopi”, ci cetățenii în serviciul statului, care au drepturi bine definite de Constituție. Dacă vreți o reformă reală în minister, începeți cu nepotismul, favoritismul, cumatrusmul și alte sis-isme…
5. Și, în final, vreau să vă întreb câți dintre colegii dumneavoastră de Guvern l-au citit pe Victor Hugo? Poate, pentru a le crește conștiința europeană, ar fi cazul să le recomandați să înceapă cu „Les Misérables“?”.