Cimitirul din satul Mereni s-a umplut pe 1 decembrie de oameni care simt românește și nu au uitat istoria. Aici, până nu demult, mormâtul plutonierului Ioan Căplescu era în paragină și uitat de lume. Însă, de Ziua Națională a României, eroului i s-a făcut, în sfârșit, dreptate. Astfel, în memoria lui a fost ridicat un crucifix, care a fost sfințit de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, alături de preoți de la Mitropolia Moldovei.
„Aici s-au adunat oameni care-i poartă în suflet pe cei care au luptat ca noi să avem o viață mai bună. Este știut că și robul lui Dumnezeu, plutonierul Ioan Căplescu dorea să aibă un viitor, dar iată că și-a pus sufletul pentru frații săi. Ostașii care și-au apărat țara și poporul au plecat cu gândul să se întoarcă înapoi, dar nu toți au avut putință să mai revină acolo unde s-au născut. Noi, cei care am rămas, îi vom cinsti și pomeni pe acești eroi. Ei nu trebuie uitați, pentru că au luptat pentru noi, iar Biserica are datoria să-i pomenească”, a declarat ÎPS Petru.
„Nu există localitate pe malul Nistrului unde să nu fi căzut vreun ostaș român la datorie”
Monumentul în memoria plutonierului Ioan Căplescu, lucrat în piatră de Cosăuți, a fost ridicat la inițiativa lui Alexei Paluță, președintele Asociației Tighina, care și-a asumat costul lucrărilor, dar și cu sprijinul asociației „Monumentum”. Prezent la eveniment, Alexei Paluță i-a felicitat pe toți românii, de la Nistru până la Tisa și dincolo de Nistru și de Tisa cu ocazia Zilei Naționale. „Zilele trecute, Viorel Burlacu mi-a trimis o listă a celor care au fost omorâți de către bolșevici după Unirea Basarabiei cu România. Este o listă imensă. Nu cred că există localitate pe malul Nistrului unde să nu fi căzut vreun ostaș român la datorie. E greu la capitolul demnitate și adevăr în actuala Republica Moldova, dat fiind faptul că din 1940 încoace, de când au tăbărât hoardele sovietietice peste noi, aici se întâmplă drame după drame. Nu există o localitate în care oamenii să nu fie șantajați de toate puterile care au fost. Vin din România și vorbesc cu cei de aici, mulți stau cu frică ca pe timpul sovieticilor. Întrebarea e: cum să afli rețeta după care autoritățile R. Moldova, indiferent de guvernare, reușesc să facă dosare penale pentru toți funcționarii publici? Nu există funcționar public care să poată lua o decizie și să nu poată fi șantajat într-un fel sau altul. Firește că, în majoritatea cazurilor, aceste dosare sunt fabricate. R. Moldova nu-i decât o mare spălătorie de bani” a declarat Alexei Paluță.
Totodată, sursa a specificat că plutonierul Ioan Căplescu este omul care nu numai prin vorbe, dar și prin fapte, ne-a apărat. Alexei Paluță a făcut referire și la profanarea monumentului eroilor români din Olănești, Ștefan Vodă. „Nu fac atac la Biserică, dar realitatea este următoarea: Armata a 14-a pe lângă Mitropolia Moldovei nu este decât un copil mic. Și zic acest lucru, deoarece la Olănești, Ștefan Vodă, același monument a fost tratat ca pe timpul sovieticilor. Să nu fie preot român și nimic ce-i românesc acolo”, a conchis Alexei Paluță.
„Noi, cei de la Mereni, știm cine suntem și încotro mergem”
Monumentul a fost dat în gestiunea Primăriei Mereni, care urmează să aibă grijă de acesta. Valentin Vieru, primarul localității a mulțumit tuturor celor care și-au adus aportul pentru ca acest monument să fie inagurat și a felicitat toți românii de pretutindeni cu ocazia Zilei Naționale. „Să ne urăm nouă, tuturor, mulți ani, sănătate și să sperăm că vom avea un viitor prosper. În mod special, felicitări românilor din Basarabia, fiindcă de aici a început Marea Unire de acum 100 de ani. Înaintașii noștri au pornit acest proces prin proclamarea unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Aici s-a declanșat acest proces al Marii Uniri care s-a încheiat la data de 1 decembrie la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Satul nostru este tipic românesc cu oameni răzeși, care de-a lungul timpului și în pofida dificultăților au reușit să mențina spiritul românesc viu. Am demonstrat că noi, cei de la Mereni, știm cine suntem și încotro mergem”.
Ioan Căplescu, răpus de glonțul dușmanului din răsărit
La rândul său, istoricul Ion Negrei a menționat că plutonierul Ioan Căplescu a murit la datorie, apărând hotarele țării, integritatea teritorială și identitatea românească la Nistru. „A fost răpus de glonțul dușmanului care venea din răsărit ca să aducă dezordinea, dezmățul și tot ceea ce este contrar ființei omenești. Eu cred că sufletul plutonierului Căplescu se bucură deoarece de Ziua Națională a României este cinstită memoria lui și în felul acesta îi păstrăm statutul de erou. Totodată, cred că se întristează văzând că integritatea pentru care a luptat și și-a dat viața nu mai este astăzi. Nu avem nici integritate națională, nici teritorială sau politică. Basarabia a rămas în afara țării și se chinuie de multă vreme”, a declarat Ion Negrei.
În același timp, istoricul a vrut să spulbere toate neadevărurile istorice livrate de propaganda sovietică despre „palma jandarmului român”. „Propaganda sovietică nu a menționat niciodată că acea palmă era dată celor care aduceau dezmățul, dezordinea, instabilitatea și fărădelegea. Oameni ca plutonierul Căplescu au adus în aceste locuri oridinea, disciplina, proprietatea sfântă și siguranța oamenilor”, a conchis Ion Negrei.
Evenimentul a mai fost special datorită evoluției fanfarei Poliției de Frontieră a R. Moldova. Pe lângă localnici și oaspeți aleși, au venit să cinstească memoria plutonierului Ioan Căplescu și elevi și profesori de la liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului: Râbnița, Tiraspol și Tighina.
Amintim că istoria asasinării plutonierului Ioan Căplescu a fost relatată în premieră de echipa TVR Moldova, care a discutat cu Grigore Bojescu, cel mai vârstnic locuitor al satului Mereni. Astfel potrivit sursei, după Unirea din 27 martie 1918, plutonierul Ioan Căplescu a fost numit şef de post al jandarmeriei din comuna Mereni.
La acea vreme, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru existau încă multe elemente revoluţionare bolşevice, soldaţi ruşi care comiteau jafuri şi omoruri, printre care şi banda lui Grigori Kotovski, care fugise peste Nistru, dar periodic făcea incursiuni în dreapta râului. În seara zilei de 19 august 1918, plutonierul Ioan Căplescu primeşte o informaţie secretă. Kotovski şi ortacii săi urmau să vină la o cârciumă de lângă gara Mereni. Prin urmare, Căplescu primeşte ordin să-l captureze pe Kotovski, dar în cele din urmă este împușcat de bolșevic.