Oazu Nantoi, Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), susține că Federația Rusă ar pregăti „un precedent” în R. Moldova în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean, pe care să-l propună ulterior Ucrainei pentru regiunile Donețk și Lugansk scrie Ziarul Național.
Într-o conferință de presă susținută astăzi la Parlament, Oazu Nantoi a vorbit despre reanimarea planului „Kozak”, odată cu numirea, de către Vladimir Putin, a lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova, iar președintele Igor Dodon și-ar fi luat angajametul în fața Moscovei să promoveze acest plan „Kozak 2”.
„Acest fapt înseamnă nu numai că Igor Dodon s-a angajat să subjuge R. Moldova intereselor Rusiei, dar și să pregătească, pe această cale, o lovitură în spate pentru Ucraina”, a declarat Natoi.
Deputatul a amintit că Igor Dodon continuă să fie, la trei ani de când a preluat mandatul de președinte, persona non grata atât la București, cât și la Kiev, datorită așa-zisei „politici externe echilibrate” pe care o promovează.
„În cazul României, este o consecință firească a politicii grosolane de instigate a românofobiei în societate, preluată în calitate de ucenic docil de la Vladimir Voronin. Cât privește Ucraina, situația este mult mai gravă. Problema constă nu numai în faptul că Igor Dodon a recunoscut legitimitatea anexării peninsulei Krimeea de către Federația Rusă. Situația devine extrem de gravă din momentul când și cea mai superficială analiză a politicilor Rusiei în raport cu Ucraina demonstrează că Kremlinul, în așa-zisa soluționare a conflictului transnistrean, dorește să creeze în cazul R. Moldova un precedent pe care ulterior va încerca să-l propună Ucrainei în raport cu teritoriile ocupate din Donețk și Lugansk”, a atenționat Nantoi.
În aceeași conferință de presă, deputatul a acuzat-o pe socialista Zinaida Greceanîi că ar folosi funcția de președinte al Parlamentului pentru a promova agenda PSRM și a lui Dodon, împotriva intereselor naționale ale R. Moldova.
Oazu Nantoi a oferit exemplul unor scrisori de felicitare trimise de Zinaida Greceanîi omologilor din Rusia și Ucraina, dar pe pagina oficială a președintelui Parlamentului R. Moldova se regăsește doar cea trimisă la Moscova, pentru Valentina Matvienko, care care participat, în 2014, la ședința în cadrul căreia au fost autorizate trupele rusești pe teritoriul Ucrainei. De atunci, războiul din statul vecin a ucis peste 13 mii de oameni.