„Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, proiectul depus în luna mai 2018 de către Consiliul Județean Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Raional Hâncești, Muzeul Județean și comuna Muntenii de Jos, a fost selectat provizoriu pentru finanțare, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, notează Monitorul de Vaslui.
La 25 octombrie 1975, cu prilejul sărbătoririi a 500 de ani de la victoria moldovenilor conduși de Ștefan cel Mare împotriva turcilor în cadrul bătăliei de la Podul Înalt, a fost dezvelit un monument ce reprezintă simbolul județului Vaslui – Statuia ecvestră a domnitorului, de la Băcăoani. Compus dintr-o statuie ecvestră turnată în bronz, opera sculptorului bucureștean Mircea Ștefănescu, care a și primit pentru această lucrare premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, statuie aflată pe o colină, la capătul unei alei în trepte străjuită de două basoreliefuri și două steaguri din bronz, ansamblul monumental, în prezent monument istoric, s-a degradat în decursul timpului. Terenul pe care se află statuia se află într-un proces de alunecare, soclul, dar și scările din marmură, sunt degradate structural și prezintă o stare de conservare precară, la fel și basoreliefurile din bronz, deteriorate de-a lungul timpului.
Pentru stoparea acestor fenomene, dar și în încercarea de a pune mai mult în valoare acest ansamblu monumental, Consiliul Județean Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Raional Hâncești, Muzeul Județean și comuna Muntenii de Jos, au depus anul trecut un proiect, „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, care are șanse mari de a fi pus în aplicare. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu doar că monumentul va fi supus unui important proces de restaurare și conservare, dar mai mult, întreaga zonă ar putea deveni o adevărată atracție turistică. Asta pentru că acolo urmează a se construi, în cadrul proiectului, un parc tematic înfățișând cele mai importante ctitorii ale domnitorului, dar și un teatru de vară care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, precum și un spațiu în aer liber, dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale realizate în județul Vaslui și în raionul Hâncești.
Lucrările ajung la 1,1 milioane euro, exclusiv TVA, la care se adaugă alți 21.000 euro pentru cheltuieli diverse și neprevăzute. Finanțarea ar putea veni din fonduri europene, proiectul fiind declarat eligibil și selectat provizoriu în acest sens în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, după ce punctajul obținut a permis clasarea propunerii CJ Vaslui pe locul 2 din 17, pe lista de rezerve. Județul Vaslui, în calitate de lider de proiect, va asigura cofinanțarea cu 10% din valoarea proiectului, plus unele cheltuieli neeligibile, banii urmând a fi alocați din bugetul local pe anii 2020 – 2022. Pentru a accesa fondurile necesare implementarii acestui proiect, trebuie ca până în luna februarie să fie depus Studiul de Fezabilitate, împreună cu restul avizelor și a autorizației de construire.
De menționat că Consiliul Județean Vaslui a mai depus pentru finanțare în cadrul POC România-Republica Moldoca și un alt proiect, „Ștefan cel Mare-istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, în parteneriat cu Raionul Soroca și Muzeul Județean Vaslui, proiect care inițial a fost declarat eligibil, apoi fiind reconsiderat și scos de pe lista de investiții.