Konstantin Kosacev, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma rusă, a emis o serie de declaraţii pentru postul de radio Russkaia Slujba Novostei cu privire la poziţia diplomatică a României în lume, precizând că acesta prezintă complicaţii cauzate de modalitatea de raportare la Republica Moldova, căreia nu i se recunoaşte calitatea de stat suveran:
„România este o ţară care are şi aşa relaţii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza R. Moldova, pe care România în general – cel puţin prin actualul ei preşedinte – nu o consideră un stat suveran şi nici măcar nu a trecut la recunoaşterea formală a graniţei dintre România şi Moldova, în ciuda faptului că formal este vorba despre graniţa externă a UE, nu numai graniţa naţională a României. România are acum o serie de probleme cu partenerii ei din UE, legate de faptul că România contribuie acum într-o proporţie foarte mare la migraţia ilegală”.
Kosacev a încercat să sublinieze şi faptul că România este privită de către unele popoare drept stat de tranzit spre Occident, aluzia fiind îndreptată asupra solicitanţilor de cetăţenie română din Republica Moldova:
„În afară de ţigani, este vorba de reprezentanţii altor popoare, care preferă să se mute în România în număr mare pentru a fi mai aproape de Occident. Am văzut recent cum a fost forţat preşedintele Nicolas Sarkozy să reacţioneze pe acest subiect (…)”.
Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a amintit şi de cazul diplomatului român acuzat de spionaj la Moscova, Gabriel Grecu, indicând o calitate problematică a relaţiilor româno-ruse:
(…) între România şi Rusia sunt multe probleme nerezolvate, care presupun tact, o abordare echilibrată şi foarte atentă. Şi de aceea, repet, în opinia mea, cazul Grecu arată că România a fost doar un intermediar pentru alte interese, care nu sunt asociate intereselor naţionale ale României, dar, din păcate, această situaţie nu ajută la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale”.
Sursa: Cotidianul