Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri din regiunea de nord a Republicii Moldova. Aceștia au discutat despre problemele pe care le întâlnesc antreprenorii și despre anumite dificultăți pe care le au oamenii de afaceri, mai ales la trecerea frontierei, notează Radio Chișinău.
Oportunitățile de colaborare dintre oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului au fost discutate la Bălți de către antreprenorii din zona de nord a R. Moldova și ambasadorul României Daniel Ioniță. Oamenii de afaceri au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină la frontieră atunci când vor să transporte mărfurile în România sau în alte state din Uniunea Europeană din cauza cozilor foarte mari.
Omul de afaceri Victor Grigoriu, care deține la Bălți o fabrică de confecționare a hainelor, pe care le exportă în Marea Britanie, spune că aceste cozi din vămi îi afectează afacerea.
„Noi confecționăm haine pentru femei, iar exportul este preponderent pentru piața din Anglia. Problema constă în faptul că avem termen restrâns în Anglia, iar partenerul nostru e o firmă din România. Noi dacă trimitem joi camionul, iar dacă el nu ajunge vineri, până la ora 12,00 în Ploiești, atunci sâmbătă și duminica vama internă din Ploiești. Și camionul stă acolo. Pierdem timp. Au fost situații când camionul cu haine nu a fost devamat la timp și am așteptat o săptămână”, a spus Victor Grigoriu.
În cadrul întâlnirii cu ambasadorul, oamenii de afaceri s-au arătat interesați de experiența colegilor lor din România pentru a deschide hanuri sau pensiuni. Iar alți antreprenori au deja relații de cooperare în diverse domenii cu firmele din România. Vasile Grunzu, care a fondat o companie ce produce făină, se plânge de faptul că în R. Moldova taxele pentru afaceri sunt foarte mari.
„Suntem producători și prelucrători de făini de grâu și făini integrale, crupe și mălai. Avem 135 de muncitori. Suntem în opt locuri în R. Moldova și exportăm și în România, avem și acolo afaceri. Din 2013, statul a pus un adevărat jug pe umerii noștri: avem taxare dublă pe TVA. Adică noi toate cerealele le cumpăram cu 8% TVA, le prelucrăm și le vindem cu 20% TVA. Acest factor acționează foarte tare asupra vânzărilor”, a precizat de Vasile Grunzu.
La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a spus că va transmite problemele pe care le au oamenii de afaceri autoritățile competente de la București. Totodată, acesta a subliniat că România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova.
„România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Anul trecut, ca și acum doi ani, schimburile noastre comerciale bilaterale au cunoscut o creștere. În 2018, schimburile bilaterale dintre România și Republica Moldova au depășit 2,2 miliarde de dolari americani. În România, în prezent, funcționează firme cu capital din R. Moldova, iar numărul lor depășește 5500. În Republica Moldova sunt înregistrate peste 1500 de firme cu capital din România”, a spus Daniel Ioniță.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele unsprezece luni ale anului 2019, comerțul extern dintre România și Republica Moldova s-a cifrat la aproape 1,5 miliarde de dolari, fără schimburile comerciale cu regiunea transnistreană.
În această perioadă, Republica Moldova a livrat peste Prut mărfuri de peste 700 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă mai mult de o pătrime din totalul exporturilor de la Chișinău.