În ape tulburi, manipularea devine un năvod de care peștii mai puțin vigilenți se agață inevitabil. Este ceea ce se petrece acum în relația cu Chișinăul.
Situația este aceasta: în R. Moldova, puterea aparține complet forțelor Estului, în ciuda unui machiaj gros și strident – așa zisul „guvern tehnocrat” – care face tabloul și mai grotesc. Igor Dodon este președinte, iar Partidul Socialiștilor condus de acesta are guvernul, parlamentul și Primăria Chișinăului. Fapt fără precedent dincolo de Prut. În consecință, Rusia controlează, cu acte în regulă, tot ce mișcă acolo.
E prea mult. Până și Moscova a înțeles că responsabilitatea ei a devenit enormă, piatra prea grea, nota de plată prea încărcată. Pe cale de consecință, singura grijă a aparatului propagandistic al Rusiei este să camufleze această realitate, să-și piardă urmele, să poată arunca, la limită, responsabilitatea altora. Rusia vrea controlul, nu răspunderea.
Unul dintre mecanisme aparatului de manipulare al Rusiei este „umanizarea” lui Igor Dodon și a reprezentanților regimului de la Moscova care astăzi controlează republica de la un capăt la altul, într-o verticală a puterii copiată parcă după modelul de la Răsărit.
„Umanizarea” înseamnă că lupul e îmbrăcat în blană de oaie, că nu e lup, de fapt, că are colaboratori acceptabili și europeni, că nici nu ar reprezenta nemijlocit Moscova, că ar fi un interlocutor valabilă, viabil și, de ce nu, finanțabil. Până una alta, nu a vorbit însuși președintele Dodon, acest veritabil Voronin în pantaloni scurți care între timp și-a depășit maestrul, despre… „frații români”?
Un episod recent și nefericit în această sagă manipulatorie a umanizării regimului Dodon s-a petrecut recent la Chișinău. În esență, s-a încercat acreditarea unui consens (!) București-Chișinău-Moscova asupra situației politice din R. Moldova. Este cel mai mare fake-news pe care propaganda rusă îl derulează acum sub ochii noștri.
O delegație din România merge la Chișinău
O delegaţie oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti, formată din consilieri generali şi condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, a efectuat, în perioada 13 ianuarie – 15 ianuarie 2020, o vizită la Chişinău. Obiectivul principal a fost participarea la manifestările culturale organizate în capitala republicii, pentru a marca 170 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu.
Alături de primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, delegația a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Parcul Central „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Ulterior, membrii delegației s-au întâlnit și cu compozitorul Eugen Doga, participând apoi şi la un spectacol dedicat aniversării lui Mihai Eminescu.
Citiți continuarea analizei pe larics.ro.