La parada militară din 27 august curent, 378 de militari vor fi echipaţi în uniformă de paradă şi 640 – în uniformă de instrucţiune. Suma totală cheltuită pentru echiparea militarilor este 2.438.013 lei. La paradă vor participa nouă formaţiuni militare. Organizarea paradei va costa 9 milioane de lei, ne informează Jurnal.md
În octombrie 2010 a fost emis un decret prezidenţial prin care se dispunea modificarea ţinutei soldaţilor şi ofiţerilor din Armata Naţională. După acel decret, unele modele de uniformă au fost modernizate, iar altele înlocuite.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării RM, Alexandru Josan, a declarat că proiectarea modelelor de uniformă de gală pentru ofiţeri s-a ţinut cont de trecutul istoric al ţării. Astfel, uniforma de gală a fost modelată după uniforma pe care o purtau ofiţerii din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. „Toate uniformele sunt cusute pentru fiecare militar în parte. Ne-am condus de modelele altor ţări. Dar am încercat să implementăm ceva specific pentru Ministerul Apărării din R. Moldova: însemnele, culoarea verde închisă a uniformei etc.”, a declarat maiorul Sergiu Merlan, şeful Direcţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Apărării.
La paradă vor participa 65 de unităţi de tehnică militară, din care 14 unităţi de tehnică blindată, 37 de unităţi auto şi 14 unităţi de artilerie. Pe moment, toată tehnica este la întreţinere, trecând printr-un proces de reparaţie. Pentru ca în prima decadă a lunii august să fie organizată o repetiţie generală în care să fie antrenată şi tehnica. Unităţile de tehnică datează din anii 1980–1995 şi sunt funcţionale pe câmpul de muncă.
În ianuarie 2011, Andrei Bulban, maior, comandant al Companiei „Garda de onoare”, a primit ordinul să implementeze un nou pas de defilare pentru parada de independenţă a Republicii Molova. Ordinul a fost emis personal de comandantul Armatei Naţionale. Creând un grup de militari experţi, format din subofiţeri, Andrei Bulban a elaborat un pas de defilare nou, conceput astfel ca militarul să depună mai puţin efort fizic la executarea elementelor de defilare. Au fost implementate unele elemente din armatele europene. În crearea noului pas de defilare s-a ţinut cont de modelele britanic, francez şi român, transmite sursa citată.
Foto: Timpul