Pe 28 ianuarie 2020, la Parlamentul European se va desfășura conferința „România dincolo de granițe”, dedicată românilor din regiunile istorice. Evenimentul va aduna europarlamentari, jurnaliști, reprezentanți ai regiunilor istorice românești și oameni care militează astăzi pentru o Românie Mare din toate punctele de vedere.
Conferința „România dincolo de granițe” este organizată de de European Centre for Romanian Unity în parteneriat cu EUROPANOVA și LIGA STUDENȚILOR ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE, filiala Belgia.
În cadrul evenimentului vor vorbi jurnaliștii și activiștii basarabeni, Alina Panico și Alexandru Rotaru. „Vom discuta alături de doi dintre oamenii care luptă astăzi pentru o Românie mare din toate punctele de vedere, de ce și cum pot fi aparate drepturile românilor de peste Prut și din regiunile istorice la nivelul UE”, au precizat organizatorii.
Invitatul special al serii va fi Lucia Hossu-Longin, regizor de televiziune, autoare, omul din spatele proiectului „Memorialul Durerii”, care va lansa la Bruxelles, în cadrul acestui eveniment, cartea „Oameni mari care au făcut România Mare”.
De asemenea, cei prezenți vor putea viziona în premieră europeană filmul documentar „Ambasadorul Vasile Stoica în America – Slujind Unirea” realizat de Lucia Hossu Longin.
„Am gândit acest eveniment ca un parcurs istoric: de la oamenii care au făcut Marea Unire, la cei care militează astăzi pentru o Românie mare din toate punctele de vedere, la nevoia de a povesti Europei despre idealul românesc: unitate și libertate. Iar dacă libertatea ne-am câștigat-o, ne lipsește încă unitatea, la toate nivelurile.
Dorim să stabilim o relație profesională cu toți reprezentanții politici care aderă la valorile ECRU. Românii care ne reprezintă în cadrul instituțiilor europene pot juca un rol foarte important în integrarea europeană a Republicii Moldova, respectarea drepturilor comunităților românești din afara granițelor și consolidarea unității între românii de pretutindeni.
Integrarea europeană a Republicii Moldova și reunirea cu România nu sunt drumuri paralele, ci convergente. România poate și trebuie să-și asume la nivel european pledoaria acestei convergențe prin oamenii care ne reprezintă la Bruxelles”, au mai explicat organizatorii.
Intrarea este liberă pentru toți doritorii care simt românește, totuși cei care au nevoie de acces în Parlamentul European, ar fi trebuit să se înregistreze prealabil până pe 14 ianuarie 2020.