În vechea așezare românească, satul Voloca pe Derelui, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți al treilea an consecutiv a fost organizat festivalul tradițiilor românești preluate din străbuni, denumit „Pomana porcului”, notează Agenția BucPress.
Potrivit unor tradiţii creştine, sacrificarea porcului are loc înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului sau Ignat, volocenii însă au hotărât ca acest obicei să fie marcat după încheierea sărbătorilor de iarnă.
Astfel, după marcarea sărbătorilor de iarnă, românii din Voloca se adună pentru a participa la fumoasa tradiţie moştenită din străbuni – tăierea porcului.
Sărbătoarea începe cu sacrificarea porcului, după care se pregătesc diferite bucate tradiţionale româneşti. În special, are loc pregătirea mâncării tradiţionale, numită „Pomana porcului”, care este obținută prin prăjirea bucăților de carne în grăsime. Alături de mâncare se servește țuică tradițională sau vin fiert.
Primarul comunei Voloca, Valentin Glopina, a felicitat locuitorii cu prilejul acestui festival, menționând că că porcul a fost cumpărat din mijloacele bănești ale primăriei, susținută de câțiva gospodari.
Volocenii care sunt vestiți în zonă și departe peste hotare, fiind foarte buni gospodari, au dat dovadă și de data aceasta că în nordul Bucovinei sunt păstrate cu sfințenie tradițiile românești, portul, cântecul și datina străbună, mai scrie sursa citată.