Ieri, 3 august a.c., ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, şi viceministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Andrei Popov, au avut o serie de consultări, ne informează serviciul de presă al ministerului rus de externe.
Pe agenda de discuţii au figurat relaţiile bilaterale moldo-ruse. Au fost remarcate atât rezultatele pozitive, precum şi dispoziţiile existente privind cooperarea economică şi umanitară. De asemenea, a fost subliniată importanţa continuării dialogului politic.
Miniştrii de externe au avut ocazia să facă un schimb de opinii privind reglementarea transnistreană, punând accent pe pregătirea următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”, acord la care s-a ajuns în urma ultimei întâlniri desfăşurate pe 21 iunie a.c. la Moscova.
La întâlnire au mai participat ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă şi trimisul special al ministerului rus de externe S. Gubarev.
Foto: news.nswap.info
Notă Info Prut: Amintim că la 21 iunie a.c. la Moscova s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2” (Rep. Moldova și Transnistria – ca părți aflate în dialog; Rusia și Ucraina – ca state garant, OSCE – intermediar, UE și SUA – cu statut de observatori). Poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unor decizii până la sfârșitul ședinței. Participanții au hotărât suspendarea rundei de negocieri în vederea unor noi consultări și discuții și vor reveni la dialog.
Partea transnistreană a condiționat reluarea discuțiilor oficiale cu Chișinăul doar în cazul renunțării la regimul vamal adoptat de Republica Moldova și Ucraina la 3 martie 2006, catalogând această decizie drept „blocadă economică”.