Institutul Cultural Român în parteneriat Institutul „Frații Golescu” organizează o conferință dedicată românilor din Ungaria. Evenimentul va avea loc pe 6 februarie, ora 18:00, la Sala „Podul Mogoșoaiei” (Calea Victoriei, nr. 120) din București.
Dr. Alexandru Ghisa, istoric si diplomat, specializat în relațiile româno-maghiare va vorbi în cadrul evenimentului despre autoguvernarea pe țară, cultura, religia, școala, limba română și fenomenul asimilării voluntare în rândul românilor din Ungaria, iar Vlad Condrea, expert de la Institutul Cultural Român va trece în revistă aspecte actuale referitoare la comunitatea de români din Ungaria.
Prezența românilor în Marea Câmpie Ungară a fost consemnată din vechime. ANONYMUS, notarul regelui Bela îi menționează în lucrarea „Gesta Hungarorum”. Cronica ruseasca a lui NESTOR din prima jumătate a secolului XII, de asemenea consemnează că ajungând în Panonia, la sfârșitul sec. al IX-lea, triburile fino-ugrice au întâmpinat rezistența militară a ducelui Menumorut al Crișanei.
Se consideră că românii din Ungaria sunt urmașii acelei populații romanești din voievodatul lui Menumorut. Așezările lor sunt atestate începând cu secolul XII-XIII, fiind în total 21 de localități. Acești români au locuit împreună cu toți conaționalii lor sub diferite stăpâniri politice, până la primul război mondial. În urma căruia, potrivit tratatului semnat la Trianon au fost trasate noile granițe, care i-au despărțit pe românii din sud-estul Câmpiei Panonice de restul românilor.