Mișcarea Politică UNIREA a organizat astăzi, 5 februarie, o acțiune de protest, prin care respinge încercarea regimului Dodon și a Federației Ruse de a înlocui Piatra Comemorativă a Victimelor Ocupației Sovietice și ale Regimului Totalitar Comunist din Piața Marii Adunări Naționale.
Potrivit organizatorilor, la Primăria mun. Chișinău a fost înregistrat un demers din partea unei organizații în vederea înlocuirii Pietrei comemorative cu o sculptură de tip sovietic „Mama Patrie”, însă, de fapt, această inițiativă ar aparține socialiștilor, lui Igor Dodon și Federației Ruse.
„Mișcarea Politică UNIREA consideră aceste tentative drept o blasfemie și o insultă în adresa victimelor deportărilor, a foametei organizate și a celor care au fost persecutați și omorâți în beciurile NKVD-ului. Subliniem că prin această drama au trecut nu doar moldovenii-români, dar și bulgarii, ucrainenii, rușii.
Piatra Comemorativă nu reprezintă doar temelia unui monument, semnifică de fapt memoria, durerea și tragedia noastră comună, a tuturor celor care au suferit în urma ocupației sovietice indiferent de naționalitate.
Mișcarea Politică UNIREA cheamă toți cetățenii Republicii Moldova să ni se alăture întru apărarea valorilor naționale românești, puse la grea încercare de coloana a cincea a Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă.
Bănuielile Mișcării Politice UNIREA sunt rezonabile, dacă luăm în calcul declarațiile făcute de Ion Ceban încă în mai 2018, pe când era candidatul socialiștilor la funcția de primar. Atunci, Ceban a declarat că piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist, instalată în PMAN, nu trebuie să existe.
„Cred că sunt mai multe subiecte de dispută în municipiu. Eu cred că ea nu ar trebui să existe. Problema este că nu trebuie să divizăm societatea. Ar fi un subiect pentru un referendum local. Avem și alte subiecte care să fie incluse și să se expună oamenii asupra acestor subiecte”, a menționat Ceban în cadrul dezbaterilor publice din centrul Chișinăului
Piatra comemorativă a fost dezvelită în 2010, ca urmare a unui decret semnat de fostul președintele interimar, Mihai Ghimpu. Potrivit aceluiași decret, Ghimpu a dispus înălțarea ulterioară în locul pietrei comemorative a unui monument, iar ziua de 28 iunie 1940 a fost desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior însă, în urma unei contestații a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că acest decret este neconstituțional.
Piatra comemorativă a fost vandalizată în plină de zi, în decembrie 2011, de către persoane necunoscute; placa de pe monument a fost vopsită cu negru, iar piatra a fost profanată.
O încercare pe cale legală a lui Igor Dodon, pe atunci liderul socialiștilor, prin intermediul unei fundații de a evacua simbolul respectiv din Piața Marii Adunări Naționale, a fost respinsă în luna februarie 2012 de Curtea de Apel Chișinău. Acesta declarase de mai multe ori că piatra trebuie să fie demolată.
Flashmob la Piatra Comemorativă a Victimelor Ocupației Sovietice și ale Regimului Totalitar Comunist din PMAN impotriva inlocurii acesteia cu monumentul “Rodina Mati”.
Publicată de Dorin Chirtoacă pe Miercuri, 5 februarie 2020