„Actuala politică externă a Republicii Moldova arată ca una complet pro-rusă și contrazice totalmente vectorul apropierii de Occident”. De această părere este Aleksei Goncearenko, deputatul Partidului „Solidaritate Europeană” din Rada Supremă de la Kiev.
„Igor Dodon se remarcă prin politica externă fățarnică pe care o promovează. A început cu o retorică aspră pro-rusească, inclusiv în problema Crimeii, apoi s-a distanțat de propriile declarații. Acum pendulul său se mișcă, fără îndoială, în direcția Moscovei, se vede cu ochiul liber”, a declarat deputatul ucrainean într-un interviu pentru deschide. md.
Totodată, Aleksei Goncearenko s-a referit și la creditul pe care Rusia l-ar putea R. Moldova . „Igor Dodon și premierul Ion Chicu, merg la Moscova să negocieze un credit și probabil vor primi vreo 300 de milioane de dolari. Însă vreau să vă spun că Ucraina a simțit pe propria piele că Rusia nu oferă nimic pur și simplu, ci folosește creditele și reducerile la gaze ca instrumente de șantaj. Exact după aceste negocieri am observat și consecințele și anume că autoritățile de la Chișinău au început a vorbi despre o pauză în cooperarea cu FMI și, prin urmare, cu Occidentul. De aceea, este dificil să vorbim despre politica externă a lui Dodon ca fiind una echilibrată” a menționat sursa.
Parlamentarul ucrainean a vorbit și despre declarațiile scandaloase ale ministrului de Externe de la Chișinău cu privire la războiul de pe Nistru și a menționat că de fapt această poziție este dictată de către Kremlin și este foarte periculoasă pentru Ucraina. „Aceasta este o parte a planului Kozak, care, apropo, acum gestionează la Kremlin subiectul Ucraina. Dacă acest plan va fi implementat în R. Moldova, atunci Rusia îl va prezenta ca model de soluționare a conflictelor în Ucraina. Este limpede că un astfel de plan va duce la pierderea suveranității R. Moldova, pentru că asta urmărește Rusia”, a spus Aleksei Goncearenko.
Deputatul ucrainean a mai menționat că poziția deschisă pro-rusească a lui Igor Dodon în relațiile cu Kremlinul este o amenințare pentru Ucraina și asta pentru că acest stat „are o graniță destul de lungă cu Republica Moldova pe dimensiunea căreia se întinde Transnistria și credeți-ne, noi nu avem nevoie de încă o zonă de conflict”.