„Opriți distrugerea științei”, „Vreau să fiu cercetător, nu cerșetor”,. „Nu alungați tinerii din țară”, „De potențialul științific depinde viitorul țării”. Astfel de mesaje erau scrise pe pancartele cu care mai mulți cercetători din R. Moldova au ieșit să protesteze marți, 10 martie, în fața clădirii Guvernului de la Chișinău.
Oamenii de știință sunt nemulțumiți de situația dezastruoasă din domeniu creată în urma organizării de către Agenția Națională pentru Cercetări și Dezvoltare a așa numitelor concursuri de proiecte. În rezultatul cărora mai bine de jumătate din angajații Institutului de Istorie, Institutului Patrimoniului Cultural, filologi, filosofi etc. riscă să rămână înafara procesului de cercetare și fără un loc de muncă.
Astfel, cercetătorii au elaborat o listă de revendicări în care au solicitat Guvernului să analizeze și să revizuiască modalitatea de finanțare a domeniului de cercetare și inovare în conformitate cu practicile europene în acest domeniu.
Ei solicită să le fie asigurate locurile de muncă și încheierea contractelor de muncă pentru întreaga perioadă a desfășurării proiectelor câștigate prin concurs, nu doar pentru un an de zile.
Istoricul și politologul Anatol Țăranu a observat că revendicările sunt logice, dar ele sunt incomplete. „Noi avem nevoie ca această reformă să fie abrogată. Trebuie să revenim la statu-quo-ul institutelor de știință de până la începerea ei. Această reformă a fost concepută și realizată de niște diletanți. Ei nu au idee cum trebuie să fie realizată știința. În aceste condiții nu va duce la nimic bun încercarea de a îmbunătăți reforma. Cerem Guvernului să fie abrogată și să fie demarat un nou proces de reformare a științei, dar cu participarea și implicarea reprezentanților comunității științifice” a spus Țăranu potrivit jurnal.md.
În context cercetătorii, academicienii, filologii, istoricii întruniți în fața clădirii Guvernului au cerut demisia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Ei au menționat că nu poate un membru al Guvernului să argumenteze că a moștenit această situație de la guvernările precedente și să nu întreprindă nimic. „Popovici trebuie să plece”, au spus protestatarii.
Academicienii au remarcat că și premierul, Ion Chicu, prin declarațiile sale a jignit întreaga comunitate academică. „El a spus că printre noi sunt mulți pseudo-cercetători, noi credem că el este un pseudo-prim-ministru. Salariile noastre sunt atât de mizere, că nu ne mai poate face nimic Să fim solidari și să mergem înainte, ca să ne apărăm drepturile”, a mai spus Țăranu.
Angajații institutelor de cercetare au anunțat că vor depune revendicările la Guvern, iar cazul în care nu vor fi auziți, vor organiza noi acțiuni de protest.
La finele protestului, când oamenii de știință au pornit într-un marș al tăcerii, pe alături a trecut ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Reprezentanții comunității academice prezenți la protest au evitat să discute cu el. Popovici a declarat presei că nu știa nimic despre acest protest, că tocmai venea de la Mitropolia Moldovei, unde a fost să discute măsurile pe care le va întreprinde biserica pentru a preveni extinderea coronavirusului.
I-am cerut demisia ministrului Popovici care la indicația Moscovei lovește în tot ce este național și românesc în Republica Moldova. Jos labele de pe Academia de Științe, jos labele de pe Istoria și limba română.
Publicată de Democrația Acasă pe Marţi, 10 martie 2020
I-am cerut demisia ministrului Popovici care la indicația Moscovei lovește în tot ce este național și românesc în Republica Moldova. Jos labele de pe Academia de Științe, jos labele de pe Istoria și limba română.
Publicată de Democrația Acasă pe Marţi, 10 martie 2020