Autoritățile de la Chișinău sunt obligate să verifice eficiența testelor pentru diagnosticarea Covid-19 pe care le vor primi din China, dar și din Rusia. De această părere este Dionis Cenușă, comentator politic de la Chișinău, care atrage atenția că asupra calității acestor ajutoare umanitare planează anumite suspiciuni.
„R. Moldova urmează să primească 2.500 teste de diagnosticare, pe lângă cele peste 3 tone medicamente și articole sanitare. Inițial despre acest lucru a anunțat președinția la întâlnirea cu diplomații chinezi. De asemenea, două zile în urmă, Rusia a promis că trimite ajutor medical, inclusiv teste. În general, gesturi similare celor manifestate de partea chineză sau cea rusă sunt binevenite, reieșind din capacitățile financiare reduse ale Moldovei. Totuși, trebuie să atragem la calitatea ajutorului umanitar recepționat de la China și Rusia” subliniază sursa.
Pentru a-și susține poziția, potrivit căreia testele pentru diagnosticarea Covid-19 trebuie verificate de către executivul de la Chișinău, prin compararea repetată a rezultatelor cu diagnosticarea de laborator, Dionis Cenușă a făcut referință la sursele spaniole cu privire la China și dar și la declarațiile autorităților italiene în ceea ce privește ajutorul umanitar oferit de Rusia.
„Conform datelor periodicului El Pais, Diverse laboratoare de microbiologie au făcut probe folosind testele recepționate din China și au depistat că acestea nu depistează eficient cazurile pozitive de Covid. Este vorba despre testele produce de compania chineză Bioeasy (Shenzhen, China). Aceste teste au o sensibilitate de 30%, când conform parametrilor acceptabili trebuie să aibă minim 80%. Prin urmarea, utilitatea acestor teste este irelevantă. Din cauza nesiguranței, probele re-verificare la laborator specializat. Societatea Spaniolă privind Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică (SEIMC) a expediat un raport către autoritățile spaniole în care recomandă să nu se utilizeze testele trimise de China și produse de compania Bioeasy”, a subliniat comentorul.
Sursa a mai menționat că „deocamdată sunt suspiciuni în legătură cu calitatea testelor, pe care Rusia le-a oferit Italia. Doar pagini web suspicioase menționează că aceste teste ar fi nefolositoare”.
„Autoritățile sunt obligate să verifice eficiența testelor. Să comunice cu partea italiană și cea spaniolă, prin intermediul ambasadelor, pentru a se asigura că testele pot fi de folos și nu invers. Avem nevoie de screening-ul populației și identificarea cazurilor de infecție, dar acest lucru trebuie să aibă loc cu o siguranță absolută în calitatea testelor primite de la China și Rusia”, atenționează Dionis Cenușă.