Regiunea transnistreană permite accesul liber în stânga Nistrului doar pentru persoanele cu „acte transnistrene”, iar celor cu acte de identitate emise de autorităţile de la Chișinău li se impune regula de a sta 14 zile în carantină, dacă vor să treacă așa-zisa „graniță”.
Excepţie de la aceste reguli stabilite unilateral de partea transnistreană fac fermierii din Dubăsari, un număr limitat de poliţişti/pompieri, angajaţii din penitenciare şi ai serviciilor de intervenţie gaze/electricitate.
Potrivit portalului moldova.org, o femeie de 47 de ani și un bărbat de 55 de ani riscă o amendă de 700 ruble (aprox. 41 euro) sau arest administrativ de până la 30 de zile., pentru că ar fi încălcat regimul de carantină. Aceștia s-au întors dintr-un sat din dreapta Nistrului în Transnistria și au mers la muncă, fără să stea în carantină așa cum cer autoritățile tuturor cetățenilor veniți „de peste hotare”.
Poliția a venit după cuplul la locul de muncă, cei doi au spus că nu au știut de auto-izolare.
Au fost întocmite protocoale administrative și instanța va decide pedeapsa.
Un semnal în acest sens a emis și Asociația Promo-LEX, care a constatat că odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului la data de 17 martie 2020, în localitățile Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari au fost blocate o mare parte a drumurilor ce fac legătură între aceste sate. Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai „serviciului de grăniceri”, fiind libere să circule și să monitorizeze. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.
„Pe de-o parte, aceste blocaje au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii ale Comisiei Unificate de Control. Iar pe de altă parte, amplasarea acestora în localități aflate sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău nu este proporțională și constituie o premisă serioasă în încălcarea flagrantă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, constată Promo-LEX.
Odată cu instalarea posturilor și interzicerea accesului prin ele, au suferit și continuă să sufere și în prezent mai multe categorii de persoane care au nevoie în mod imperativ să circule: medici și farmaciști, agricultori, dar și alte categorii de persoane care activează în instituții de stat. Suplimentar, chiar dacă aceste posturi au fost instalate în localitățile Cocieri și Corjova, consecințele se răsfrâng și asupra locuitorilor din Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca.
Locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control, riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate.
Amintim că starea de urgență, instituită în regiunea transnistreană pentru perioada 17 martie-5 aprilie, a fost prelungită până pe 1 mai.
Potrivit administrației de la Tiraspol, 68 de persoane sunt în carantină în spitalul din Slobozia. Dignoza COVID-19 a fost confirmată la 18 pacienți din stânga Nistrului.