Comisia Europeană a decis astăzi realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente dn Republica Moldova şi din celelalte state ale Parteneriatului Estic .
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, Comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, spune că „sunt momente foarte dificile nu numai pentru UE, dar şi pentru ţările partenere. Facem tot ce putem pentru a atenua impactul focarului de coronavirus asupra vieţii umane şi a mijloacelor de trai. Răspundem atât la nevoile imediate ale sistemelor de sănătate, cât şi la nevoile pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate şi întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele şase ţări”.
La cererea statelor partenere, inclusiv a Republicii Moldova, Comisia Europeană va răspunde prin sprijinirea furnizării de dispozitive medicale şi echipamente pentru personal, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măşti, ochelari de protecţie, costume de siguranţă. Comisia Europeană colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alocă 30 milioane de euro pentru a se asigura că aceste obiecte necesare sunt cumpărate în comun şi distribuite în mod eficient sistemelor de sănătate în săptămânile următoare. În plus, fondurile vor sprijini administraţiile naţionale de sănătate pentru a instrui personalul medical şi de laborator şi pentru a lua măsuri de informare şi sensibilizare a populaţiei. Proiectele actuale finanţate de UE în R. Moldova lucrează deja pentru a furniza seturi de protecţie, cum ar fi mănuşi şi măşti pentru persoanele vulnerabile şi personalul medical din Moldova, precum şi sterilizatoare pentru echipamente şi multe altele.
De asemenea, prin intermediul Programului „Facilităţi pentru societatea civilă din partea UE pentru Moldova”, se va oferi cu titlu gratuit 20 milioane euro cu scopul de a crea servicii sociale pentru membrii cei mai vulnerabili ai societăţii din R. Moldova şi pentru a sprijini persoanele cu nevoi speciale să iniţieze afaceri proprii în R. Moldova.
„Suntem în criză, iar nevoile de multe ori ne depăşesc resursele. Dar asta nu este o scuză pentru a uita de vecinii noştri care nu sunt în Uniunea Europeană şi pentru care trecerea prin această criză va fi poate chiar mai grea. Mai ales noi, românii, trebuie să nu uităm de fraţii noştri de peste Prut şi trebuie să le oferim oricât sprijin putem fiindcă numai uniţi vom trece cu bine toată Europa peste această criză. Virusul nu ţine cont de graniţe, aşa că nici noi nu trebuie să ţinem cont de ele când ne gândim cum să trecem cât mai bine împreună peste această epidemie”, spune europaramentarul Siegfried Mureşan.