Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va dona Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava două aparate de testare pentru COVID-19, cu kit-urile necesare, a transmis siteul Doxologia.
Aparatul pentru extracție Exiprep 48 DX poate face 48 de probe odată. Celălalt aparat este un aparat de testare Exicycler 96 RT PCR, 5 Canale, Calculator inclus/ 96 teste.
Acestea vor fi trimise de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu 2.000 de baterii de testare AccuPower SARS-CoV-2 Real-Time PCR kit, după cum reiese dintr-o adresă trimisă de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților către Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.
Aparatele și kit-urile de testare comandate urmează să ajungă la Suceava săptămâna aceasta.
Primul aparat a costat 24.000 de dolari, iar cel de-al doilea, 23.000 de dolari. Dacă adăugăm și cele 2.000 de teste PCR a câte aproape 100 lei fiecare. Suma totală a donației Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților către Spitalul Județean se ridică la suma aproximativă de 100.000 de euro.
„Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!”
Părintele Episcop Damaschin Dorneanul a spus în legătură cu donația că aceasta vine ca „un gest cât se poate de firesc. În Suceava sunt multe cazuri de persoane simptomatice, dar și contacți ai acestora, care necesită a fi testate. Până acum, testele se trimiteau la Iași, iar rezultatul venea greu. Dacă testarea se face pe plan local, suntem mult mai operativi în depistarea și izolarea cazurilor. Desigur, nu e suficient doar să identifici pacientul infectat; este nevoie și de tratament adecvat și de condiții speciale de spitalizare și de echipamente de protecție pentru medici, asistente etc. Dar, cu mila Domnului, vom încerca să ajutăm în continuare. Părintele Arhiepiscop Pimen a fost dintotdeauna săritor la nevoile semenilor, «frații mai mici ai lui Hristos», cum amintește deseori. Aș mai zice că ne implicăm pentru că acum e vreme și de rugăciune, dar și de acțiune. Faptele bune sunt mai primite atunci când și acolo unde este nevoia mai mare. Și o facem cu nădejdea că Domnul va primi zbaterea aceasta, a tuturor, ca semn de dragoste față de aproapele. Și ca semn de pocăință. Pentru care să se milostivească Dumnezeu”.
La final, ierarhul a transmis și un mesaj pentru credincioșii bucovineni, greu încercați în aceste zile: „Spun cu durere, dar și cu multă nădejde: deși ne e greu, să punem în inimă credința tare că nimic nu se întâmplă fără știința și îngăduința lui Dumnezeu. Și, pe cât de mare va fi pocăința noastră, mărturisirea neputinței noastre înaintea Lui, pe atât de repede va veni și izbăvirea. Domnul vrea întoarcerea noastră către El. Și cu El fiind, moartea nu mai are putere. El este Viața și Lumina și Izbăvirea noastră. Și a promis că va fi cu noi, în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor. Și îi rog, din suflet, pe credincioșii din Bucovina: Nu vă pierdeți nădejdea! Cu noi este Dumnezeu, așa cum cântăm în Postul Mare! Se fac rugăciuni în toate mănăstirile și bisericile pentru voi! Chemați și voi în rugăciune pe Maica Domnului, pe toți sfinții și pe sfinții care ocrotesc Bucovina: Sfântul Voievod Ștefan, Sfinții Ierarhi Leontie și Iacob Putneanul, Sfinții Cuvioși Daniil Sihastru și Sila, Paisie și Natan. Ei vor mijloci pentru noi înaintea Domnului! Cu smerenie, dragoste și nădejde unul pe altul întărindu-ne, birui-va, încă o dată, Viața!”.