80 la sută dintre persoanele infectate cu COVID-19 dezvoltă o formă uşoară a bolii, iar 20% au nevoie de spitalizare. În prezent, în mai multe state, persoanele cu forme uşoare nici nu sunt testate, dar sunt tratate ca în cazul unei infecţii respiratorii obişnuite. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, în cadrul unei Ediţii Speciale de la postul public de televiziune.
„Simptomele COVID-19 sunt foarte similare cu cele ale gripei – febră, tuse, dureri în gât, slăbiciuni şi următoarea fază, dacă totul este în regulă, va fi sfârşitul bolii. Veţi lua medicamente obişnuite pentru infecţii respiratorii, însă dacă se dezvoltă simtome mai grave, situaţia devine mai dificilă, va fi dificil să respiraţi. Pozitiv este faptul că circa 80% din cei care se vor infecta cu Covid-19 vor avea simtome uşoare, din păcate 20% vor avea nevoie de spitalizare şi unele din aceste persoane vor avea nevoie de terapie intensivă”, a explicat Igor Pokanevych.
Potrivit reprezentantului OMS, în prezent nu există un tratament specific pentru infecţia cu Covid-19, însă, oamenii de ştiinţă au început a lucra asupra unui vaccin din momentul stabilirii tipului de virus. Totuşi, dezvoltarea unui vaccin ar putea dura cel puţin un an.
„Se lucrează cu o viteză extraordinară la dezvoltarea unui vaccin. Nu s-a lucrat anterior cu o asemenea viteză”, mai spune Igor Pokanevych.
Fiind întrebat dacă temperaturile înalte ar putea distruge acest virus, reprezentantul OMS a spus că deocamdată nu există dovezi ştiinţifice precum că comportamentul virusului se va schimba.
Totodată, oficialul s-a referit şi la prognozele OMS pentru Republica Moldova. Acesta afirmă că Guvernul Republicii Moldova lucrează şi la scenariul cel mai pesimist, când s-ar putea infecta 28 de mii de persoane. Important, spune Pokanevych, nu este cifra, ci măsurile care vor fi întreprinse de autorităţi.
„Cu cât mai mult continuăm cu aceste măsuri cu atât mai mic va fi acest val. Se poate întâmpla peste două sau trei săptămâni, important este să respectăm acele măsuri stricte şi atunci valul mai mic. Totul depinde de măsurile luate. Cifrele nu sunt importante. Să avem doctori pregătiţi, echipament şi anume acest lucru face Guvernul Republicii Moldova. Noi ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”, susţine Igor Pokanevych.
Acesta a mai declarat că pandemia COVID-19 este cea mai puternică criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar sistemul de sănatate este cel mai vulnerabil. Reprezentatul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menţionat că la nivel global sunt aproape un million de cazuri de infecţie cu Covid-19.