Ambasada Rusiei la Chișinău a criticat dur declarațiile mai multor parlamentari din R. Moldova, care au pus la îndoială calitatea ajutorului primit de la Moscova în lupta cu noul coronavirus.
„În ultimul timp s-au constatat declarațiile unor politicieni din Republica Moldova care vor să prezinte asistența umanitară a Federației Ruse în lupta împotriva pandemiei COVID-19 drept „o luptă geopolitică pentru instituirea influenței rusești”.
Federația Rusă și Republica Moldova demonstrează un nivel înalt de cooperare și înțelegere reciprocă contracarând o nouă amenințare. Concentrându-se pe prioritatea absolută, salvarea vieților omenești și ocrotirea sănătății acestora, conducerea Federației Ruse și Republicii Moldova depune toate eforturile pentru a combate infecția globală și a elimina consecințele acesteia”, se arată într-un comunicat de presă.
În acest context, Ambasada Rusiei în R. Moldova a subliniat că declarațiile menționate par extrem de absurde. „Se pare că deputații unor grupuri politice, obsedați de propriile rating-uri electorale, nu vor să vadă cine ajută în mod real Chișinăul. Demagogia și lupta pentru voturi nu sunt cea mai buna opțiune care poate fi făcuta în cadrul opunerii globale fața de boală periculoasă”.
Totodată în declarația oficială se menționează că „în condiții epidemiologice și economice dificile, Rusia va continua să ajute poporul moldovenesc cu care suntem legați de secole prin conexiuni spirituale, mentale și familiale”.
Unul dintre parlamentarii de la Chișinău, care au comentat atât ajutorul „umanitar” oferit de Rusia, cât și cel de China a fost Igor Munteanu. E a menționat că astfel cele două state își adună capital politic.
„Zilele trecute, Rusia a cerut din nou liderilor G20 ridicarea sancțiunilor impuse ca urmare a războiului din Ucraina, repunând „în drepturi” comerțul cu Rusia, dar fără a repara prejudiciile anexărilor teritoriale. La rândul său, China, țara care a generat dezastrul epidemiologic, folosește pandemia pentru a-și extinde influența politică asupra unor regiuni mai direct afectate de criza sanitară din ultimele luni. Activizarea bruscă a Chinei și Rusiei pe frontul acțiunilor COVID-19 are o greutate geopolitică greu de subestimat”, a menționat deputatul.
Totodată sursa a specificat că Rusia a oferit Italiei mai multe vehicule militare și 100 medici virusologi (militari). „80% din materialul sanitar trimis de Rusia era inutil pentru Coronavirus, iar medicii ruși s-au dovedit a fi echipați ne-corespunzător, motiv pentru care s-au molipsit chiar ei. La Stampa a descoperit că medicii sunt ofițeri în arme chimice, biologice și nucleare din armata rusă și nicidecum medici, echipați să lupte într-o criză umanitară de epidemie” a adăugat Igor Munteanu
În opinia sa, criza e folosită de China și Rusia ca o mare oportunitate. „Ajutorul Rusiei pentru Italia este imposibil de comparat cu asistența de urgență de cca 750 mlrd euro de la ECB pentru echipament medical și măsuri de tratament și prevenire, însă mediatic, Rusia deja jubilează o mare victorie de soft-power, folosindu-se de fixația politicii externe italiene pe un „rapprochment” cu Rusia, promovat activ în toate structurile UE și în NATO”.
Totodată parlamentarul s-a referit și la calitatea testelor oferite de Moscova. „Se spune aforistic, „să nu căutăm la dinți calul de dar”, însă viața bate filmul și demonetizează dictonul. Testele rusești pentru detectarea infecției sunt ineficiente. Ele au o sensivitiate redusă, au nevoie de mai multe cazuri și pot cauza grave efecte pentru că cei ne-izolați la timp vor continua să răspândească infecția. Un test în SUA va depista virusul din 6,250 copii, în timp ce testul rusesc are nevoie de 100.000 copii pe mililitru de eșantion pentru a detecta prezența virusului. Asta explică de ce Rusia a declarat doar 500 cazuri la cca 200.000 teste efectuate săptămâna trecută.
„Beware of the gifts (Feriți-vă de Danai chiar și atunci când aduc daruri, pe românește!). Moscova și Beijing se folosesc de această mare tragedie umană în scopuri de PR. China a donat materiale sanitare în valoare de 49,325$ Spaniei, cu multă fanfară și cu o garnitură de tren care a transportat 17 zile (!) donația pe cale ferată (Silk Road), fără a menționa că între timp Spania a cumpărat echipament și materiale sanitare din China în valoare de 473 mln euro, iar 1,3 mln din măștile cumpărate de Olanda din China s-au dovedit a fi defecte. În timp ce China își dorește să facă comerț, dar să fie văzută ca un „izbăvitor” de statele cele mai afectate de pandemie, Rusia ar vrea să fie văzută ca alternativă de securitate la sistemul de solidaritate colectivă ale UE și NATO, expediindu-și militarii săi la Bergamo, ca o misiune de testare și comunicare activă”, a mai afirmat Igor Munteanu.
Mai mult, parlamentarul de la Chișinău a mai explicat și unde-i R. Moldova în acest peisaj. „Undeva între aceste două cutii primite de către Ministrul Sănătății, care apostrofase chiar în ajunul acestui eveniment spitalele private pentru calitatea îndoielnică a unor teste rapide, (2) problemele grave reale cu care se confruntă populația din R. Moldova și (3) modul haotic în care-și face treaba Comisia pentru Situații Excepționale, pe un drum hopuros, cu vizibilitate extrem de redusă. între timp, ar fi bine să ne dumirim cine-i adevăratul bun Samaritean și cine nu este”, a conchis sursa.
Amintim că, Federația Rusă a donat sâmbătă, 28 martie, R. Moldova 10 mii de teste rapide pentru depistarea coronavirusului.
Până la această donație, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății de la Chișinău, a declarat că testele rapide de depistare a COVID-19 nu sunt bune din simplul motiv că nu dau un rezultat exact, dar s-a răzgândit imediat ce R. Moldova a primit un lot cu astfel de teste din partea Rusiei.
”Testul dublelor standarde la Ministerul Sănătății”
Testele rapide de depistare #Covid deja sunt bune. Întâmplător sau nu, imediat după ce Moldova a primit un lot de 10 mii de teste din Rusia. Acum 2 săptămâni, ministra Sănătății era categorică și spunea că nu sunt bune pe simplul motiv că nu dau un rezultat de 100%.
Publicată de Reporter de Garda pe Luni, 30 martie 2020