Comisia Europeană invită statele membre și asociate spațiului Schengen, printre care și România, să prelungească până la 15 mai restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Măsurile pentru combaterea răspândirii virusului trebuie să fie aplicate mai mult de 30 de zile pentru a fi eficace, susține CE.
Comisia Europeană dorește o abordare coordonată în ceea ce privește prelungirea restricțiilor, deoarece acțiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE și ale spațiului Schengen la toate frontierele, cu aceeași dată de încetare și în mod uniform, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen și cele patru state asociate spațiului Schengen, în total, 30 de state, potrivit Digi24.
„Situația actuală ne obligă să solicităm prelungirea restricției privind călătoriile neesențiale către UE. Cu toate că acțiunea coordonată este esențială la frontierele externe, trebuie să colaborăm și la frontierele interne pentru a ne asigura că piața noastră internă continuă să funcționeze în mod corespunzător și că produsele esențiale, cum ar fi alimentele, medicamentele și echipamentele de protecție, pot ajunge la destinație fără întârziere. Vom continua să sprijinim statele membre în toate aceste direcții de acțiune”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, potrivit sursei.
Evaluarea efectuată de Comisie cu privire la situația actuală indică o creștere continuă a numărului de noi cazuri și decese în întreaga UE, precum și propagarea pandemiei în afara UE, inclusiv în state din care, de obicei, milioane de persoane călătoreau către UE în fiecare an. În acest context, prelungirea restricției de călătorie este necesară pentru a reduce riscul răspândirii în și mai mare măsură a bolii.
„Toate statele membre au pus în aplicare cu succes măsuri de distanțare socială pentru a limita interacțiunea socială și a încetini răspândirea virusului. Restricția privind călătoriile neesențiale către UE din țările terțe completează aceste măsuri la frontierele externe ale UE. Deși putem vedea primele rezultate încurajatoare, prelungirea restricției de călătorie este necesară pentru a reduce în continuare riscurile de răspândire în și mai mare măsură a bolii. Nu ar trebui să lăsăm ușa deschisă atunci când ne protejăm casa”, a precizat vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.