Economia R. Moldova va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu trimestrul 3 al anului. Pe lângă sistarea temporară a activităţilor economice cheie şi pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii COVID-19 va fi asociat cu scăderea cererii de export, cu reducerea numărului de călătorii şi a turiştilor, precum şi cu reducerea remiterilor.
Potrivit prognozei economice actualizate pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală, dacă răspândirea virusului persistă şi după trimestrul doi al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe. Aceasta va duce la o recesiune mai profundă şi la pierderi de lungă durată în ceea ce priveşte producţia şi locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se ameliorează în urma pandemiei, transmite IPN.
Banca Mondială finalizează un program de activităţi pentru a ajuta R. Moldova să gestioneze şi să diminueze impactul crizei, inclusiv printr-un proiect de urgenţă în valoare de 57,4 milioane dolari. Acesta este destinat sprijinului necesităţilor imediate ale sectorul sănătăţii în combaterea pandemiei, dar şi susţinerii gospodăriior şi lucrătorilor care-şi pierd locurile de muncă, prin acordarea acestora a îndemnizaţiilor de ajutor social.
În Europa şi Asia Centrală, politicile publice decisive în prioritizarea investiţiilor în sistemele de sănătate, care reprezintă plase de siguranţă pentru cetăţeni, în special pentru cei mai vulnerabili, au o importanţă critică pentru reducerea impactului pe care îl are pandemia de COVID-19, precizează Banca Mondială.