Populația R. Moldova nu va fi supusă testării în masă pentru depistarea și izolarea persoanelor infectate cu COVID-19, așa cum s-a procedat în alte state, susțin responsabilii din domeniul sănătății de la Chișinău, care spun că această medotă poate reprezenta o cheltuială irațională a testelor.
„Nu testăm populația generală, pentru că diagnosticul de laborator trebuie să aibă un raționament. Scopul diagnosticului de laborator este de a identifica, izola, testa și trata persoana. La testare, noi ne bazăm pe definiția-standard a cazului, aprobată la nivel internațional. Nu are rost să testăm masiv, pentru că dacă persoana nu întrunește definiția de caz, o să irosim irațional testele. De exemplu, azi testăm omul, e negativ, dar nu avem nicio certitudine că el mâine nu se întâlnește cu virusul și nu poate fi pozitiv. De aceea, noi punem accent pe capacitatea sistemului de sănătate publică”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Constantin Râmeș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Tactica de a testa masiv va fi aplicată doar în instituțiile medicale. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că până acum au fost testați peste 3 000 de cadre medicale din cele peste 11 000 aflate în prima linie a luptei cu COVID-19, inclusiv în spitale, asistența medicală urgentă și cea primară.
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a adăugat că în R. Moldova a fost luată decizia ca persoanele decedate din cauza noului coronavirus să nu fie supuse expertizei pato-morfologice, inclusiv pentru a evita infectarea personalului medical.
În total, în R. Moldova s-au infectat 988 de cadre medicale, dintre care 42% sunt asistenți medicali, 32% personal auxiliar și 25% medici. Cei mai mulți medici infectați activează în spitale – 628, în asistența medicală de urgență – 256, dar și în asistența medicală primară – 72.