„Această misiune militară umanitară a venit ca o „gură de oxigen” pentru colegii și frații noștri din Republica Moldova”. De această părere este locotenentul doctor Ancuța Mihai, medic specialist medicină internă, care se află printre cele 10 cadre medicale militare care, pe bază de voluntariat, au răspuns „prezent” sprijinului acordat colegilor din Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
„Este un conflict „global”, unic, în care sunt implicate toate națiunile. Cunoaștem foarte bine situația României si mai ales unde se clasează din punct de vedere al totalului de cazuri pozitive înregistrate. Normal ca Romania are nevoie de medicii ei în limitarea și gestionarea efectelor pandemiei, cât si în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, dar să nu uitam că din puținul nostru bine ar fi să împărțim si la cei în mai mare suferință și nevoie”, a declarat medicul
Locotenentul doctor Ancuța Mihai consideră că medicii din România vor avea ce învăța de la colegii din R. Moldova, dar că, la rândul lor, vor împărtăși din experiență și cunoștințe în tratarea pacienților COVID -19.
„Colaborarea cu oamenii este prioritară în meseria mea de medic, cât și în cea militară, așa creăm conexiuni interumane, profesionale cât și diplomatice. Sperăm să ne întoarcem cu toții sănătoși și cu un plus în cariera noastră medicală cât și militară”, a mai specificat medicul din România.
Ancuța Mihai este absolventă a Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc din județul Suceava. După absolvirea colegiului, și-a continuat studiile, în cadrul Institutului de Medicină Militară din Târgu Mureș, cât și în cadrul Universității de Medicină „Louis Pasteur” din Strasbourg, Franța. A urmat pregătirea rezidențiatului în specialitatea medicină internă, pentru o perioada de 5 ani, în spitale din București, dar și din Franța.
În prezent, Ancuța Mihai își desfășoară activitatea medicală în cadrul Secției Clinice Medicală 2 a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.
Amintim că joi, 30 aprilie 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă din România a ajuns în Republica Moldova. Acolo unde va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.
Totodată, în seara zilei de joi, Guvernul de la București a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 3,5 milioane de euro din Fondul de rezervă bugetară, pentru a acorda un ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.