„A fost un miracol faptul că au existat podurile de flori” De această părere este istoricul George Damian care a adăugat că podurile de flori, așa emoționale și patetice, au deschis mințile și sufletele multora după jumătate de secol de spălare a creierelor.
„Este la modă condamnarea podurilor de flori de peste Prut. Ce ne-au trebuit, tovarăși, podurile de flori? Să-mi spuneți acum, sincer, tovărășește, la ce au fost bune podurile de flori? Au lălăit niște unii ca mâțele stoarse „Eeeeeeemiiiiiineeeeeescuuuuuuu!” și au recitat poezii! Nu tovarăși, nu aceasta este calea! Să ne spună tovarășii români, sincer, tovărășește: unde sunt banii? Câți bani au de gând să ne dea tovarășii români? Noi ne unim în spirit socialist, dar să nu se amestece tovarășii români în treburile noastre, adică unire, dar să nu ne judece pe noi românii după legile lor românești, cu jandarmii și procurorii lor sadiști”, a remarcat George Damian.
În opinia istoricului, condamnarea podurilor de flori este parte integrantă a tezei „poporul plurietnic basarabean vrea iaurt, nu geopolitică!” „Iar asta este o teză cu adânci rădăcini sovietice în Moldova ca un ciorchine de poamă pe harta măreței noastre patrii unionale. Podurile de flori, așa emoționale și patetice, au deschis mințile și sufletele multora după jumătate de secol de spălare a creierelor. Citeam zilele astea un rezumat făcut de niște americani prin anii 70 la o lucrare de sociologie în Basarabia sovietică. Tovarășii urmăreau procesul de descompunere identitară cu atenție și se lăudau cu eradicarea atitudinilor naționaliste nesănătoase. Deznaționalizarea în Basarabia a fost un proces complex, întins pe zeci de ani, pus în aplicare de un stat totalitar. A fost un miracol faptul că au existat podurile de flori”, a mai explicat George Damian.
Amintim că, pe 6 mai 1990 cortina de fier dintre URSS și România a căzut, iar românii de pe ambele maluri ale Prutului – despărțiți timp de 50 de ani – s-au reîntâlnit și au aruncat flori în apa râului, pentru a marca evenimentul. Acțiunea poartă numele simbolic „Podul de flori”, iar astăzi se împlinesc 30 de ani de la acel moment.