„Eram numai buni de rusificat complet, dar, iată, a venit acest Pod de Flori și ne-a dat multă speranță”. De această părere este Vasile Șoimaru, deputat primul Parlament de la Chișinău, care și-a amintit de evenimentele din 6 mai 1990.
„A fost o zi plină de emoții, noi ne amintim cu dragoste de acea zi, de acele clipe. Această, zi de 6 mai, din îndepărtatul an 1990 s-a întâmplat cam la două săptămâni de la începutul activități primului Parlament ales în mod democratic, la două săptămâni de la votarea Tricolorului ca drapel de stat și cu două săptămâni înainte de a-l alege pe Mircea Druc prim-ministru al R. Moldova, lider al Frontului Popular. Iar la 23 iunie 1990 s-a votat prima Declarație de Suveranitate a R. Moldova. Nu a avut încotro și acceptat această idee Comitetul Central al Partidului Comunist de aici. Nu au avut încotro, pentru că afară erau sute de mii de oameni. Aștepta lumea schimbări radicale, după atâția ani de la anexare și noi nu mai puteam scăpa. Eram gata să dispărem de pe glob, și limba noastră, și istoria noastră, și tradițiile noastre în aceste locuri. Eram numai buni de rusificat complet, dar, iată, a venit acest Pod de Flori și ne-a dat multă speranță,” a declarat Vasile Șoimaru pentru Radio Chișinău.
Amintim că pe 6 mai 1990, cortina de fier dintre URSS și România a căzut, iar românii de pe ambele maluri ale Prutului – despărțiți timp de 50 de ani – s-au reîntâlnit și au aruncat flori în apa râului, pentru a marca evenimentul. Acțiunea poartă numele simbolic „Podul de flori”, iar astăzi se împlinesc 30 de ani de la acel moment.
La primul „Pod de flori”, dată la care frontiera către Basarabia a putut fi trecută fără acte, au participat peste un milion de oameni.
Pe 6 mai 1990, între orele 13:00 și 19:00, locuitorilor din România li s-a permis să treacă Prutul fără pașaport și viză. De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.