Relație de frățietate trece dincolo de vecinătate și se simte cel mai mult în momentele dificile. De această părere este Dragoş Tudorache, raportorul PE pentru Republica Moldova, care a refuzat să comenteze decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina ajutorul umanitar oferit de România într-o altă zonă a orașului decât cea în care se făcea în mod tradițional, adică Piața Marii Adunări Naționale.
„N-aș vrea să comentez motivația autorităților de la Chișinău pentru această decizie. Important astăzi este faptul că s-a înțeles ceea ce era sau trebuia să fie un gest de normalitate, și anume, că această relație de frățietate, pentru că trece dincolo de vecinătate, este una care se simte cel mai mult în momentele dificile. Faptul că acest Guvern a refuzat acest gest pe care Republica Moldova, autoritățile, îl făceau de fiecare dată când ajungea un sprijin din partea României, eu cred că autoritățile vor trebui să dea seama societății moldovenești și alegătorilor atunci când va veni momentul”, a declarat Dragoș Tudorache în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În opinia sursei, important este conținutul sprijinului venit care a ajuns în Republica Moldova și că cetățenii trebuie să simtă sprijinul european și sprijinul romanesc în acest moment dificil.
Totodată, europarlamentarul a menționat că chiar dacă mai multe țări și-au sistat exportul de medicamente, România a continuat să exporte medicamente în Republica Moldova, lucru care reprezintă un gest de solidaritate caracteristic pentru tot continentul european.
„Să știți că toată lumea se confruntă cu această pandemie într-o măsură aș spune egală, chiar dacă resursele pe care fiecare țară europeană le are sunt diferite. Însă, ceea ce este unic la această criză este tocmai simetria ei, suntem infectați în mod egal. Oamenii sunt afectați în mod egal indiferent de unde vin și cum își trăiesc viață, ceea ce face ca solidaritatea care se manifestă în acest moment la nivel european să fie și ea definitorie pentru ceea ce caracterizează acest continent, valorile de solidaritate, de frățietate, de vecinătate”, a punctat Dragoș Tudorache.
Amintim că un convoi format cu 20 de camioane încărcate cu echipamente și medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro, donate de România, a ajuns în R. Moldova, joi, 7 mai 2020. S-a întâmplat la o săptămână după ce Bucureștiul a trimis aici și 42 de medici care să trateze bolnavii de COVID-19.