Data de 10 mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
La 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României cu numele Carol I.
La 10 mai 1877, Principele Carol I a proclamat Independența României, țara devenind liberă, suverană, ieşită de sub vasalitatea formală a Imperiului Otoman.
La 10 mai 1881, România devenea regat, iar Carol I devenea primul rege al României.
Astfel, evoluţia statului naţional modern român, ale cărui baze au fost puse prin Unirea cea Mică, de la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, este strâns legată de domnia de 48 de ani a lui Carol I, principe şi mai apoi rege al României (1866 -1914).
Anul acesta, evenimentele organizate în mod tradițional în fiecare an, cu prilejul Sărbătorii Zilei Regalității, din 10 mai, au fost anulate, în contextul pandemiei de COVID-19. Nu au mai avut loc depunerea de flori, Ceremonialul Militar de la Statuia Regelui Carol I, din Piața Palatului Regal, sărbătoarea populară Garden Party, de la Palatul Elisabeta la care participau anual mii de invitați.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia sărbătorii naţionale de 10 mai, că Familia Regală este în gând alături de toţi cei care sărbătoresc Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie.
„Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre. La mulţi ani!”, a transmis MS Margareta.