Șapte persoane care au revenit în România, sâmbătă, după o misiune umanitară de 15 zile în Republica Moldova, au fost depistate cu noul coronavirus. Informația a fost confirmată de Grupul de Comunicare Strategică.
„Din cele șapte persoane infectate, un număr de patru sunt cadre medicale: trei medici și o asistenta medicală. Toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună și tratare în țară”, a anunțat sursa.
Situația a fost comentată și de premierul Ludovic Orban care a subliniat că regretă acest fapt. „Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez enorm misiunea pe care au desfășurat-o, toate cele 52 de cadre medicale care în regim de voluntariat au acordat îngrijire medicală pacienților din Basarabia, le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut a contat enorm pentru România”, a declarat premierul.
Amintim că pe 30 aprilie 2020, o echipă formată din din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile.
Echipamentele de protecție pentru echipa medicală – combinezoane, măști, mănuși și viziere – au fost asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii.
Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care au fost donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova.
Pe lângă aceasta, Guvernul de la București a acordat R. Moldova un ajutor umanitar în valoare de circa 3,5 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19.