Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății de la Chișinău, și-a exprimat regretul în legătură cu cazurile de infecție a medicilor din România, care timp de două săptămâni au lupta cot la cot cu medicii R. Moldova, împotriva noului coronavirus.
„Este regretabil, vă spun cu toată sinceritatea, că ai noștri colegi care ne-au oferit sprijin (…) s-au infectat. Noi ne exprimăm regretul, suntem solidari și suntem alături de lucrătorii medicali din România care în aceste momente grele au fost alături de cetățenii Republicii Moldova și au fost alături de sistemul medical”, a declarat ministrul Sănătății de la Chișinău.
Totodată, Viorica Dumbrăveanu a subliniat că infecția nu alege, iar mediul în care activează medicii e cu un risc înalt de infectare. „Atât medicii din R. Moldova, cât și cei din România utilizează echipamente de protecție. Ei erau dotați, au beneficiat de instruire, dar clar că riscurile sunt și sunt mari”, a punctat sursa.
La rândul său, Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, a declarat că doar o anchetă epidemiologică riguroasă poate clarifica cauza infectării medicilor din România care au activat timp de două săptămâni în instituțiile medicale din Republica Moldova.
În același timp, managerul spitatului a precizat că acei doctori care au lucrat în Departamentul de Terapie Intensivă și Reanimare COVID, din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, niciunul nu a fost contaminat.
„Primul caz care a fost depistat este o persoană, medic-coordonator care nu a lucrat în interiorul secțiilor de tratament COVID. Această persoană, care prima a fost depistată, a fost persoana care a avut funcția de coordonare dintre toate echipele care au venit în Republica Moldova. Evident, contactul dumnealui cu persoane asimptomatice, cu persoane purtătoare a fost mai mare și, probabil, asta a și fost sursa de infectare. (…) Evident suntem și noi dezamăgiți că o bună parte din colaboratorii medicali din România s-a contaminat. Dar asta e riscul pe care și-l asumă orice lucrător medical. De exemplu, noi la IMU avem 2.800 de angajați. Dintre ei, 112 angajați au fost testați pozitiv. În secțiile care se ocupă la cei gravi și foarte gravi, doar două persoane s-au contaminat. Asta înseamnă că regulile de protecție sunt corecte”, a subliniat Mihai Ciocanu
Amintim că pe 30 aprilie 2020, o echipă formată din din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile.
La întoarcerea în țară, s-a depistat că șapte persoane, printre care patru cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus în misiunea din R. Moldova.