Astăzi, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a aprobat mai multe decizii în vederea relaxării restricțiilor în condițiile epidemiei COVID-19. Astfel, piețele își vor relua activitatea începând cu 1 iunie, iar unitățile de alimentație publică – începând cu 15 iunie.
Sălile de sport și fitness vor fi deschise tot începând cu 15 iunie. Acestea vor activa fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a următoarelor măsuri de sănătate publică: respectarea distanței fizice, limitarea numărului de persoane pentru o ședință de antrenament, amplasarea echipamentului pentru respectând distanța de 2 metri între ele, asigurarea personalului cu echipament de protecție, asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare și monitorizarea respectării igienei mâinilor, asigurarea dezinfecției echipamentului pentru sport după fiecare antrenament/ședință, cu utilizarea lavetelor de unică folosință, cu substanțe dezinfectante pentru igienizare.
Bibliotecile și muzeele vor fi deschise începând cu 1 iunie 2020. Totuși, aici este obligatorie respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19 și nu pot fi organizate evenimente culturale în masă.
Începând cu 26 mai 2020 va fi reluat și transportul feroviar și rutier de persoane în trafic internațional. Aici este obligatoriu să fie respectate următoarele măsuri: asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport cu echipamente de protecție (măști, mănuși), dezinfectanți, triajul zilnic la începutul turei de lucru al personalului angajat, ajustarea orarului de călătorie și a numărului de unități de transport pentru evitarea aglomerărilor de persoane, automonitorizarea stării de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă, cu informarea angajatorului, limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în traficul internațional, proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport, purtarea obligatorie a măștilor de protecție de către pasageri, verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcarea la cursele de transport rutier sau feroviar de persoane în traficul internațional, care nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius, dezinfectarea suprafețelor din salon și verificarea temperaturii pasagerilor în cadrul operațiunii de transport rutier de persoane, inclusiv după fiecare tură/cursă efectuată, la stația terminus.
„În dependență de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID–19, măsurile restrictive vor fi revizuite. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate”, se mai arată în decizia Comisiei, care poate fi citită integral aici.
Amintim că aceste măsuri de relaxare sunt anunțate, chiar dacă în Republica Moldova, pentru a doua săptămână consecutiv, se înregistrează peste o mie de cazuri noi de infecție cu COVID-19.
În același timp, vineri, 22 mai 2020, Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, avertiza că relaxarea măsurilor restrictive este vicioasă în condițiile în care numărul de cazuri noi de infecție cu COVID-19 este încă suficient de mare.