La Praznicul Înălţării Domnului, când este sărbătorită și Ziua Eroilor, ostașii români căzuți la datorie au fost comemorați și la Cernăuți.
„Astăzi, în ziua de mare sărbătoare a Înălțării Domnului, după datina și obiceiurile noastre, ale Bisericilor române și nu numai, îi prăznuim și-i pomenim pe ostașii eroi căzuți pe câmpurile de luptă pentru libertatea, demnitatea, limba română și credința străbună. Cel mai sfânt lucru care-l putem avea astăzi este credința. Prin ea, prin această credință, ne mântuim noi. Astăzi este momentul cel mai potrivit când noi îi pomenim pe ostașii care datorită credinței lor, dârzeniei lor au apărat aceste meleaguri ca noi, urmașii lui Ștefan să rămânem tot creștini, să rămânem tot cu Hristos s-a Înălțat și cu Adevărat s-a Înălțat”, a spus Pavel Paulencu, parohul Bisericii „Înălțarea Domnului” din Cernăuți, citat de agenția BucPress.
În același context, la Memorialul eroilor români căzuți în luptele din regiunea Cernăuți în anii 1941-1944 au fost depuse jerbe de flori și au fost aprinse lumânări. Cei prezenți le-au adus un pios omagiu militarilor români care au fost împușcați în perioada anilor de război în nordul Bucovinei.
„Este datoria noastră să le spunem tinerilor de astăzi despre acei ani grei din istoria neamului nostru”, a declarat Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, organizatorul acțiunii de omagiere a martirilor neamului.
„E foarte greu în aceste zile și am înțeles că în această perioadă de carantină, de pandemie, putem trăi fără petrecere, fără spectacole zgomotoase, însă nu putem trăi fără a aprinde o lumânare la Memorialul martirilor noștri, fără a-i pomeni pe cei care ne-au apărat demnitatea și-mi aduc aminte permanent de țară și de dorul de România. Dumnezeu să-i odihnească și nouă să ne dea puteri pentru a-i pomeni!”, a precizat Maria Toacă, jurnalist din Cernăuți.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.