Implicarea politicului și prioritizarea măsurilor anti-Covid în funcție de interesele electorale, au dus Republica Moldova la marginea prăpastiei. De această părere este Vlad Filat, fostul premier de la Chișinău, care a adăugat că dacă se va păstra această tendință, în scurt timp, sistemul sanitar va intra în colaps.
Astfel, potrivit sursei în acest moment, este imperios necesar stabilirea de la zero a unor noi măsuri, un plan de acțiuni etapizat, pe termen scurt, mediu și lung.
„În primul rând, politicul trebuie să se auto-excludă din structura de comandă și decizie, să lase specialiștii să decidă, zona politicului limitându-se la furnizarea resurselor;
În al doilea rând, avem nevoie de expertiza externă a țărilor care au trecut cu bine și cât mai puține victime prin Covid-19. Trebuie să solicităm experți din țările UE pentru a ne ajuta la definirea măsurilor și procedeelor de urmat;
În al treilea rând, este nevoie să solicităm partenerilor externi sprijin financiar anume pentru combaterea noului coronavirus. Singuri, efectiv nu vom face față și riscăm să transformăm Republica Moldova într-un focar al Europei;
În al patrulea rând, este nevoie de o campanie masivă de conștientizare a populației asupra pericolului pe care-l reprezintă Covid-19. Fără o populație conștientă, care să respecte restricțiile și măsurile de prevenție totul va fi în van;
În al cincilea rând și cel mai important, avem nevoie de SOLIDARITATE. Măcar o dată să fim solidari în fața unui pericol care ne afectează pe toți, indiferent de opțiuni politice”, a subliniat fostul premier de la Chișinău.
Totodată, Vlad Filat a menționat că a evitat să se pronunțe la acest subiect până acum deoarece a considerat că specialiștii sunt cei care trebuie să decidă măsurile de contracarare a efectelor acestui virus.
„Am sperat că după o scurtă perioadă, politicienii în general și cei de la guvernare în special vor face un pas înapoi și se vor limita la identificarea și punerea la dispoziția specialiștilor a resurselor necesare combaterii și eradicării coronavirusului. Comportamentul guvernării a fost unul haotic, dominat de egoism politic și interese electorale. Nici opoziția, cu regret, nu a excelat în soluții, preferând să joace în jocuri cu tentă electorală, furnizând, în cea mai mare parte, nu soluții, dar teorii populiste”, a conchis fostul premier.
Amintim că Republica Moldova pare să fi scăpat situația epidemiei de coronavirus de sub control. La 11 iunie 2020, au fost înregistrate 406 cazuri noi de COVID – cel mai mare număr zilnic de infectări de la debutul pandemiei. Astfel, bilanțul total al virusului în Republica Moldova a ajuns la 10.727 de cazuri, dintre care 4.280 sunt active. Totodată, 375 de persoane au pierdut lupta cu virusul.