Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României lucrează la o bibliotecă electronică, care va cuprinde toate finanțările acordate R. Moldova de către România. Astfel, cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului vor afla, cu un singur click, parcursul banilor acordați de România, a declarat astăzi secretarul de stat Ana Guțu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ana Guțu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a subliniat că departamentul a examinat deja primul lot de proiecte depuse de instituțiile și ONG-urile din R. Moldova.
„Chiar săptămâna aceasta vom anunța primele rezultate ale evaluării acestor proiecte. Încurajăm reprezentanții ONG-urilor, instituțiilor educaționale, structurilor de cooperare la nivel descentralizat, mă refer la administrațiile publice locale, să depună, în continuare, proiecte la DRRM. Cu siguranță vor fi examinate și susținute. Sesiunea de depunere a proiectelor este permanentă, de la 1 ianuarie și până în luna noiembrie”, a adăugat aceasta.
Guțu a oferit detalii și despre o bibliotecă electronică, care va cartografia toate finanțările realizate de România către R. Moldova. Este vorba despre finanțări atât pe filiera cooperării administrației publice centrale, cât și pe cea a cooperării descentralizate.
„E vorba de acorduri de cooperare și de înfrățiri, care există la ora actuală între primăriile din România și cele din R. Moldova. Sperăm că această hartă interactivă va fi lansată către finele anului 2020, iar fiecare utilizator va putea accesa această hartă pe site-ul DRRM și se va putea informa care a fost ajutorul sau finanțările acordate de României către R. Moldova de la 1991 încoace”, a subliniat secretarul de stat.
De asemenea, Ana Guțu s-a referit și la alte priorități ale departamentului în anul curent.
„Este vorba de susținerea instituțiilor media de limbă română din R. Moldova, pentru a combate propaganda rusească, mai ales pe timp de pandemie COVID – 19. Vom susține proiectele în sprijinul mobilității academice la nivel de instituții educaționale, dar și la nivel de ONG-uri. Vom sprijini asociațiile care își propun diferite cooperări și colaborări transfrontaliere pe subiecte ce vizează identitatrea românească, tradițiile românești, cultura, dar și tot ce ține de funcționarea curentă a instituțiilor democratice, europenizarea R. Moldova prin implementarea Acordului de Asociere. DRRM își propune să colaboreze cu autoritățile din Guvernul României pentru soluționarea altor probleme majore cu care se confruntă cetățenii R. Moldova, care dețin și cetățenia României”, a conchis secretarul de stat Ana Guțu.