În curtea Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău ar putea fi amplasat un panou cu mesajul „România e cu noi!” și va ilustra fotografia colectivă a medicilor din România, care au efectuat o misiunea umanitară în Republica Moldova pentru a sprijini cadrele medicale de aici în lupta anti-COVID-19.
Anunțul a fost făcut de publicistul Gheorghe Budeanu, care a făcut un apel public în acest sens, iar astăzi a primit un răspuns. Astfel, administrația Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a menționat că a examinat propunerea publicistului, iar „odată cu ameliorarea situației epidemiologice din țară, cât și din întreaga lume provocate de infecția „Covid-19”, se va examina posibilitatea amplasării unui atare panou în curtea instituției”.
„Mulțumesc pentru reacție, doamnă Gaibu. Am zis: dacă trebuie, punem umărul. Dacă nu murim, vom urmări promisiunea administrației IMSP SCR Timofei Moșneaga”, a menționat Gheorghe Budeanu.
Amintim că în apelul său public din 1 mai 2020, renumitul publicist a solicitat instalarea unui panou în curtea instituției medicale în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit de România în lupta cu noul coranavirus.
„Propun ca această imagine (n.red: fotografia de la ceremonia de prezentare a medicilor din România veniți în misiune în Republica Moldova) să apară pentru totdeauna pe un panou la intrare în Spitalul clinic republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău cu legenda ROMÂNIA E CU NOI!, iar sub ea să fie indicată data – 30.04.2020. Fac modestul meu apel către medicul șef al spitalului, dl Anatol Cibotaru, cu îndemnul să susțină ideea. Dacă trebuie, vă îndemn să adunăm bani pentru panoul care să fie instalat (mare) chiar pe locul unde a fost făcută imaginea. Eu chiar azi am să-l sun pe ofițerul de presă să-i spun că sunt gata să dau pentru instalarea panoului 1000 de lei. Cu condiția: fotografia de pe marele panou să rămână anume cu legenda ROMÂNIA E CU NOI!”, a punctat atunci Gheorghe Budeanu
Precizăm că la 30 aprilie 2020, o echipă formată din din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile.
La întoarcerea în țară, s-a depistat că șapte persoane, printre care patru cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus în misiunea din R. Moldova.