Peste 200 de tineri din zona transfrontalieră România-Ucraina vor beneficia de acces la educație de calitate, datorită implicării Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară din România și Liceul Vocațional de Artă Nr. 5 din Cernăuți, precum și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi din Ucraina, notează Monitorul de Suceava.
Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca a lansat pe 9 iulie, împreună cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară, proiectul SMART4YOUTH (Sprijin, Mobilitate și Artă pentru tinerii de peste graniță – România-Ucraina). Evenimentul a constat într-o conferință online desfășurată prin intermediul platformei Zoom.
Proiectul SMART4YOUTH este finanțat prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014 – 2020, și are drept scop „facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la o educație de calitate pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani care locuiesc în zona transfrontalieră, prin inițierea unor ateliere inovative de creație prin artă, fotografie și film și implicarea a doi parteneri din România (Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară) și doi parteneri din Ucraina (Liceul Vocațional de Artă Nr. 5 din Cernăuți, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi)”, a menționat președintele asociației, Vasile Gafiuc.
Colaborarea transfrontalieră pentru sprijinirea tinerilor în vederea reducerii abandonului școlar ocupă un loc important în viziunea de viitor a celor două licee vocaționale din România și Ucraina, a celor două organizații neguvernamentale care implementează în prezent un proiect ce pune accentul pe impactul social asupra tinerilor din zona de frontieră Suceava și Cernăuți.
În cadrul conferinței organizate pentru lansarea proiectului SMART4YOUTH au fost abordate teme precum „Oportunitatea proiectului în contextul transfrontalier”, „Importanța cooperării transfrontaliere pentru tineri”, „Incluziunea tinerilor în situații de risc”, „Ateliere de creație – punte educațională”, „Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”.
La eveniment au participat din partea Instituției Prefectului – Județul Suceava, subprefect Daniel Prorociuc, Consulul General la Cernăuți, Irina Stănculescu, inspector școlar Tatiana Vîntur și inspector școlar Lucian Dimitriu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Iurie Levchyk, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Adriana Nicula, din partea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava și Mihai Mihaescu, reprezentantul minorităților din cadrul Instituției Prefectului – Județul Suceava.