Grupul Ilașcu, cunoscut pentru lupta anticomunistă, va beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici. Cei 4 cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol, vor fi susținuți financiar de către statul român, potrivit Legii votate astăzi, 14 iulie, de Camera Deputaților.
Astfel, potrivit legii, foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplul fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, vor avea parte de un sprijin financiar concret pe care îl merită.
Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001, fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale. Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.
În calitate de cetățeni români, au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către Președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.
Amintim că pe 9 decembrie 1993, separatiștii de la Tiraspol au acuzat pe nedrept și au condamnat, fără drept de apel, un grup de patrioți din Republica Moldova – Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor-Petrov Popa și Andrei Leșco: grupul Ilașcu. După ani grei de pușcărie, în condiții de tortură, înfometare și izolare, grupul Ilașcu a devenit cunoscut pentru lupta anticomunistă și promovarea valorilor democratice.