Instalarea posturilor militare ilegale pe Nistru face parte din planul regimului separatist de la Tiraspol de a-și întări prezența și controlul în zona de securitate și de a ocupa noi teritorii ale Republicii Moldova. De această părere este Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău.
„ Este evident că se acționează după un anumit plan, care are mai multe etape și acum se folosește de această situație pandemică. Să nu uităm că Tiraspolul nu o sigură dată a veni cu revendicări față de localități din stânga Nistrului subordonate administrativ Chișinăului. Tiraspolul controlează și anumite localități din dreapta Nistrului, în preajma orașului Tighina. Aceasta este una din explicațiile pentru apariția posturilor ilegale apărute peste noapte, ca ciupercile după ploaie”, a precizat sursa.
Totodată, expertul a subliniat că este știut faptul că președintele Igor Dodon acționează ca factor de influență al Federației Ruse în R. Moldova. „Mai mulți comentatori au spus că misiunea istorică a lui Igor Dodon este să semneze un act de soluționare a conflictului transnistrean, care până la urmă să fie în parametrii planului Kozak de federalizare a R. Moldova sau ca Tiraspolul să aibă un drept de veto asupra politicilor Chișinăului. Pe acest segment lucrează Kozak în toate aceste întâlniri pe care le are cu Dodon”, a remarcat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.
Precizăm că regimul separatist de la Tiraspol a instalat în stânga Nistrului, în localități subordonate Chișinăului, cel puțin 37 de posturi militare ilegale, folosindu-se de starea de urgență. Din acest motiv, circa 50 de mii de locuitori din 11 localități nu pot să circule liber, iar situația din Zona de Securitate este tensionată.