Deputații de la Chișinău au decis să amâne examinarea în a doua lectură a proiectului de lege privind modificarea Codului Electoral pentru săptămâna viitoare. Propunerea a venit din partea Zinaidei Grecenîi, președintele Parlamentului, în cadrul ședinței plenare din 16 iulie.
Aceasta le-a sugerat deputaților să mai discute asupra subiectului în cadrul comisiilor de profil.
Precizăm că reprezentanții societății civile și-au exprimat îngrijorările în privința unor prevederi din amendamentele aprobate în prima lectură, care ar fi, în opinia lor, periculoase pentru democrație. Este vorba despre prevederea care le oferă organelor electorale dreptul de a-i exclude din cursă pe concurenții electorali fără o decizie de judecată, dar și despre cea care va conduce la diminuarea drepturilor observatorilor. O altă normă care îngrijorează experții se referă la sancțiunile prevăzute pentru mass-media care ajung până la suspendarea licențelor.
Referindu-se la procesul actual de modificare a cadrului electoral și Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a subliniat că acesta nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor.
„Standardele democratice și electorale sunt printre angajamentele esențiale față de partenerii internaționali ai țării, inclusiv UE, dar în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova. Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, a precizat Peter Michalko pe Facebook.
În ciuda îngrijorărilor exprimate de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, PSRM a declarat că modificările propuse sunt binevenite și vor îmbunătăți legislația electorală.