Consiliul Național al Românilor din Ucraina, din care fac parte peste 20 de asociații pentru cultura română și organe de presă, a luat act de atitudinea unor uniuni civice din Ucraina privind necesitatea de a accepta la nivel de comunitate românească modelul de învățământ propus de Legea Educației și Legea Învățământului Secundar, care prevede reducerea substanțială a numărului de materii studiate în limba română, notează Agenția Bucpress.
În declarația postată pe Facebook și publicată în cadrul unui interviu în ziarul „Molodyi bukovineț” („Tânărul bucovinean” – trad. din limba ucraineană) președintele Alianței Societăților Național-Culturale a Românilor din Ucraina, Dumitru Caulea, menționează că este de acord cu legislația în domeniul educației, iar comunitatea românească trebuie să accepte cotele lingvistice impuse de Legea Învățământului Secundar, „care, cât de paradoxal nu ar suna, salvează școlile românești”.
În presă și în rețelele de socializare Alianța cheamă comunitatea românească să coopereze cu instituțiile statului ucrainean pentru elaborarea unui program de studii unic pentru toate școlile astfel încât să treacă mai puțin dureros aplicarea procentelor minime de ore în limba de stat începând cu clasa 5 (minimum 20%, 40% și 60% de ore în limba ucraineană în dependență de clasă), precizând că revenirea la drepturile constituționale de odinioară ale românilor nu mai este posibilă, iar cei care militează pentru menținerea acestor drepturi sunt numiți pro-sovietici. În realitate, va avea loc o lovitură asupra autonomiei școlilor românești și o renunțare directă la drepturile constituționale. De precizat că cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă, ceea ce corespunde art. 8, 10, 22, 24, 25 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei, principiu ignorat de autorități în ultimii ani.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina condamnă orice atitudini de cedare în fața presiunilor autorităților ucrainene din partea asociațiilor recent înființate și nereprezentative și își exprimă dezacordul total față de poziția publică a Alianței, din care fac parte 8 asociații.
La protestul din 17 octombrie 2017, desfășurat de comunitatea românească în fața Administrației Regionale de Stat Cernăuți împotriva Legii Educației, liderii de azi ai Alianței au militat pentru respectarea Constituției și angajamentelor internaționale ale Ucrainei în sensul asigurării dreptului la învățământ în limba maternă. Ne întrebăm în urma căror factori și-au schimbat părerile acești membri ai mediului asociativ românesc din Ucraina? De asemenea pare a fi cel puțin stranie poziția ziarului „Zorile Bucovinei”, care până în prezent și-a exprimat constant o atitudine de respingere totală a modelului de cote lingvistice în educație și acum îl acceptă tacit.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina menționează că lupta pentru limba română în școli a fost una dintre cele mai importante pentru comunitatea românească, iar Legea Fundamentală oferă dreptul la școlarizare completă în limba maternă. În ceasul al 12-lea este necesară respectarea principiilor și a viziunilor istorice și coalizarea mediului asociativ românesc pentru a influența activ și strategic decidenții politici de la Kiev și București să reușească modificarea legislației privind învățământul, care reprezintă, în momentul de față, o catastrofă pentru românii din Ucraina. Nu trebuie să permitem să fim deznaționalizați și slăbiți cu propriile noastre mâini!
Consiliul Național al Românilor din Ucraina, o uniune civică înregistrată oficial de Ministerul de Justiție, este cea mai numeroasă entitate colectivă a românilor din Ucraina, incluzând organizații din regiunile Cernăuți, Odesa, Transcarpatia și Kiev.