„Strict politic, actuala guvernare nu este interesată ca Republica Moldova să aibă resurse alternative de gaze naturale”. Declarația a fost făcută de Alexandru Slusari, deputat PPDA, care speră ca începând cu anul 2021, R. Moldova să poată beneficia de gaz românesc.
„Am înțeles că pur tehnic nu toate lucrările sunt finalizate din partea României, de aceea și așteptăm ca prin acest gazoduct să fie livrat gaz din România începând cu 2021, dar oricum, chiar dacă această guvernare se va opune sursei alternative, deja situația în Republica Moldova, presiunea din partea societății, din partea consumatorilor o să fie una enormă. Anul curent, din păcate, continuăm să primim gazele din Federația Rusă și acum plătim 150-145 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când câteva luni în urmă prețul spot la gaze în Europa era de 53-54 dolari, de 3 ori mai ieftin decât din Rusia. Și sursa din România noi o să putem, eu sper foarte mult că va fi posibil de livrat gazele din Europa folosind gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, întrucât eu am foarte multe dubii că vom putea folosi gazoductul „Gazprom”-ului care aparține gigantului rus și noi chiar dacă putem acum să primim gazele din Europa sau din Ucraina până la hotar, dar având acest gazoduct care aparține direct sau indirect „Gazprom”-ului, am mari dubii că partea rusă o să permită să fie folosit acest gazoduct pentru transportarea altor gaze decât cele din Federația Rusă. De aceea, noi plătim acum un preț mare pentru cedarea companiei „Modova-Gaz”, în 1999”, a subliniat Alexandru Slusari într-un interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, parlamentarul a menționat că Igor Dodon a făcut tot posibilul pentru a pune R. Moldova în dependență exclusivă de monopolistul Gazprom. „Noi sperăm foarte mult că, în câteva luni, vom avea alt președinte și ultimul obstacol pentru diversificarea resurselor energetice va fi înlăturat. Nu este un secret faptul că Igor Dodon, și nu doar el, au făcut tot posibilul și imposibilul pentru a pune Republica Moldova în dependență exclusivă de monopolistul „Gazprom” și asta, apropo, a fost o mare problemă și în privința separatismului, adică prin lipsa diversificării gazelor naturale este susținut masiv și separatismul în Republica Moldova. Este forte bine că noi avem această alternativă mult așteptată și, într-adevăr, s-au făcut foarte multe eforturi din partea unor actori politici pentru ca timp de 6-7 ani să fie tergiversat procesul de construcție a gazoductului de alternativă”, a mai remarcat Slusari.
Amintim că vineri, Ludovic Orban, prim-ministrul României, a anunțat finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău, iar Ion Sturza, fost premier al R. Moldova, a pus la îndoială faptul că în prezent, la Chișinău ar exista interes pentru a face ca pe țeava respectivă să curgă gaz.