Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova, unde Banca Transilvania şi BERD sunt acţionari, se află în mijlocul unui scandal în urma unor evenimente petrecute acum 6 ani.
Luni, deschide.md a publicat un document conform căruia Judecătoria Chișinău a autorizat punerea sub sechestru pe o parte din bunurile Victoriabank pentru repararea unui prejudiciu cauzat prin infracţiune. Este vorba despre autoturismele, bunurile imobile, valorile mobiliare de stat și valorile nominale a acestora în suma totală de circa 2,3 miliarde de lei moldovenești, adică în jur de 120 de milioane de euro.
Ulterior, Victoriabank a venit cu o reacție în acest sens. Banca s-a arătat surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu șase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor. De asemenea, instituția este uimită și de faptul că informaţiile legate de situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată.
„În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului”, se mai arată într-un comunicat de presă.
Aceeași sursă, mai precizează că acționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea statului. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank.
În același timp, Bogdan Pleşuvescu, preşedintele Victoriabank începând cu 2018, a subliniat că „suntem deschişi faţă de autorităţi, să oferim toate detaliile necesare, pentru că este şi în interesul nostru ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv”.
Totodată, Victoriabank a îndemnat actorii publici să acționeze responsabil în tot ceea ce fac, așa încât companiile locale și străine să aibă curajul de a investi în R. Moldova.