Parlamentul de la Chișinău a ratificat, joi, 10 septembrie, Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de euro.
Obiectivul asistenței macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale Republicii Moldova și a depăși vulnerabilitățile financiare actuale.
Memorandumul de Înțelegere include și o listă de șase condiționalități pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice. Acestea urmează a fi îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău pentru debursarea împrumutului oferit de către UE.
Ca urmare a realizării condiționalităților incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursată în perioada 2020 – 2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului.
Împrumutul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.