Opt centre de informare turistică, menite să valorifice și să sporească vizibilitatea patrimoniului cultural și istoric, vor fi create pe cele două maluri ale Prutului în cadrul unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.
Proiectul, lansat la finele săptămânii trecute, prevede creșterea vizibilității patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru din Republica Moldova, și al județului Galați, România, prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de centre de informare turistică în destinațiile majore promovate, transmite Ziarul Național.
Centrele de informare turistică vor fi create în opt zone reprezentative – șapte în Republica Moldova și unul la Galați.
În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire și vizite de studiu în România și R. Moldova, precum și tururi de promovare a patrimoniului cultural și istoric din arealul proiectului. La aceste activități vor lua parte persoane din grupurile țintă din ambele state.
Ulterior, va fi elabortă o analiză de potențial și profilul destinațiilor turistice majore din arealul proiectului, traseele turistice comune, vor fi determinate programe excursioniste și elaborat Ghidul „Destinații ale turismului cultural transfrontalier din Moldova” (Republica Moldova – România).
Un alt punct important al proiectului îl constituie modernizarea platformei IT de promovare a produselor turistice din zonele amintite ți dotarea Muzeelor – Centre de Informare Turistică cu standuri demonstrative și mobilier relevant pentru bună funcționare.
Proiectul „MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” din România.
Valoarea proiectului, finanțat de Instrumentul European de Vecinătate, este de circa 99 de mii de euro.