„Cu toții sperăm la un proces electoral corect, transparent, care se desfășoară în conformitate cu standardele internaționale, la care este parte și R. Moldova”. Declarația a fost făcută de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Sursa a punctat că alegerile prezidențiale din Republica Moldova trebuie să se desfășoare în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. „Poporul este purtătorul de suveranitate. Această suveranitate o exerciți pe cicluri electorale alegând candidatul care te reprezintă cel mai bine, dar și cel care reprezintă cel mai bine interesele țării tale”, a mai menționat ambasadorul Ioniță în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Totodată, diplomatul a atras atenția asupra faptului că R. Moldova periodic solicită diverse opinii factorilor internaționali, pe care nu întotdeauna le implementează „Acest lucru creează un sentiment de frustrare din partea experților internaționali. De ce mai cereți opinia experților internaționali, dacă până la urmă nu mai țineți cont?! În acest fel, faceți ce credeți de cuviință, dar după asta nu veniți să vă victimizați că această comunitatea internațională nu vă respectă deciziile”, a mai concretizat Daniel Ioniță.
Ambasadorul României la Chișinău a mai subliniat că își dorește ca „măria sa cetățeanul să voteze liber”. „Ne dorim să fie un proces electoral corect. Ne dorim ca toți concurenții electorali să beneficieze de aceeași platformă electorală democratică” a mai spus Daniel Ioniţă.
Amintim că până în prezent doar trei candidați au fost înregistrați în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova. Este vorba despre Renato Usatîi (PPPN), Andrei Năstase (PPDA) și Tudor Deliu (PLDM). Totodată, Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul „Șor” și Maia Sandu (PAS) au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate de Comisia Electorală Centrală.